Četvrtak 17.05.2018.
18:18
M. Stanković - Vesti

Iz Slavonije stiglo 20 kumova

Slavsku liturgiju je služio protojerej Danilo Radmilović iz Diseldorfa sa protojerejem-stavroforom Marinkom Rajakom starešinom hrama, a u oltaru su im pomagali Slaviša Janković, Milorad Miščević i Bojan Bera. Molitvu je pojanjem dopunjavao hramovni hor koji je predvodila Branka Životić, kuma ovogodišnje slave.

Posle trokratnog ophoda oko hrama, a litiju su predvodili kumovi slave, osveštana su slavska znamenja koja su pripremili kumovi slave. Uz Branku Životić je to bila grupa od 20 mladića iz Slavonije koji su na školovanju i usavršavanju u Osnabriku.

Potom je zalepršala mladost u ritmu omiljene zavičajne muzike. Šarenilo narodnih nošnji ulepšalo je slavsko raspoloženje. Najpre je nastupila mlađa grupa crkvenog folklora Božur, a zatim i starija. Za njima su nastupili gosti, folklorno društvo Jeleče, iz obližnjeg Fersmolda.

Dovedite decu da uče srpski

Prota Marinko je čestitao parohijanima slavu, zahvalio proti Danilu i svim kumovima za odličnu organizaciju, a pohvalio odličan rad Crkvenoopštinske uprave i Kola srpskih sestara, zatim rad crkvenog folklora koji je do nedavno vodila Violeta Lukovac, a nastavile Stoja Timarac i Biljana Dabić. Zahvalio je Biljani i na radu s decom i istakao značaj nastave veronauke i učenja maternjeg jezika za očuvanje srpskog bića. Pozvao je roditelje koji još nisu uključili svoju decu u raznovrsne aktivnosti koje se odvijaju u okviru parohije da to učine.

Svečarima su divnu čestitku priredili najmlađi, polaznici veronauke, nastave srpskog jezika i folklorne sekcije, koji su ulazeći u salu zapevali "Tamo daleko" uz pratnju Teodore Dabić na klavijaturama. Teodora je zatim govorila slavsku zdravicu, a Milorad Miščević pesmu posvećenu Svetom Georgiju. Scenski prikaz na temu "Zaveštanje jezika" izveli su Adrijana Kačavenda, Aleksandra Bojić, Nikolina Milaković i Bojan Bera. Svoj nastup đaci su završili pesmom Vladike Nikolaja "Govori Gospode".

Slavlje je nastavljeno uz bogatu trpezu i muziku uživo do kasnih popodnevnih sati.

Branka sve osmislila

Kumovi slave uz Branku Životić su Milan Atanacković, Marko Kerić, Boris Miljević, Dejan Milovanović, Stefan Pekez, Nemanja Petković, Dragan i Nemanja Popadić, Marko i Miloš Ranković, Žarko Strugalović, Minja Živković, Zoran Babić, Nikola Barvalac, Nebojša Kozlović, Boris Milanović, Obrad Narandžić, Dušan Petrović i Jovan Sajfudinov.
Branka je osmislila način da oni budu deo projekta EU koji nosi naziv Dualna karijera u zanatstvu i da dođu na školovanje i usavršavanje u Osnabrik. Nosilac ovog projekta je Zanatska komora u Osnabriku u kojoj Branka radi.
Kumstvo su od njih preuzeli Kristijan i Milka (rođena Nikolić) Bude.


 

2024 © - Vesti online