Petak 18.05.2018.
00:59
Ekipa "Vesti" i agencije

Nemačka ključni partner Srbije

Z. Vicelarević
Dr Andreas Pnikvart, Aleksandar Vučić, Marko Čadež, generalni konzul Srbije Branislava Perin Jarić i Bodo Hombah

U odličnoj organizaciji Privredne komore Srbije i Severne Rajne-Vestfalije, ovaj Forum je privukao veliki broj predstavnika nemačkih i srpskih firmi, koji su ovaj susret iskoristili za proširenje međusobne saradnje i uspostavljanje novih privrednih kontakata.

U pozdravnom govoru prisutnima se najpre obratio predsednik Privredne komore Severne Rajne-Vestfalije gospodin Tomas Mejer, naglasivši da Srbija postaje sve značajniji privredni partner sa kojim je ova nemačka pokrajina ostvarila promet u visini od 350 miliona evra u proteklih pet godina.

Dualno obrazovanje

Poseban akcenat Tomas Mejer je stavio na to da je u Srbiji uvedeno dualno obrazovanje koje podrazumeva učenje kroz rad i gde je propisano da učenik ima pravo na mesečnu naknadu u neto iznosu od najmanje 70 odsto minimalne cene rada, što će omogućiti stvaranje kvalifikovanih stručnih kadrova i majstora koji su izuzetno bitni kako za nemačka preduzeća, tako i za sva srpska preduzeća i srednji stalež u zemlji.

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija zadovoljna trgovinskom razmenom s Nemačkom, a da sa Severnom Rajnom-Vestfalijom očekuje povećanje ekonomske saradnje.

- Trgovinska razmena Srbije sa Severnom Rajnom-Vestfalijom je 620 miliona evra. Zahvalan sam ministru predsedniku što je rekao da možemo da idemo i preko 835 miliona - rekao je Vučić na konferenciji sa premijerom Severne Rajne-Vestfalije Arminom Lašetom i dodao:

Z. Vicelarević
Odogovori na sva pitanja: Podijum diskusija Vučića i Hombaha

- Sa nama je na ručku bio i Forverk, koji ovih dana kreće sa izgradnjom fabrike u Čačku, Kromber Šubert otvaramo za neki dan u Kruševcu, tako da su to sve kompanije odavde iz Severne Rajne. To su neke od konkretnih stvari, a i Falke je bio sa nama na ručku, koji već mnogo godina radi uspešno u Srbiji - dodao je.

Lašet je rekao da je Severna Rajna-Vestfalija odmah iza Bavarske po ulaganjima u Srbiju i da ohrabruje firme da investiraju u Srbiju.

Pinkvart: Ogromne mogućnosti

Ministar za privredu, inovacije, digitalizaciju i energiju profesor dr Andrea Pinkvart je takođe pozdravio skup ukazujući na važnost saradnje sa Srbijom i srpskim preduzećima, kao i na ogromne mogućnosti, potencijal i raznolikost saradnje na svim poljima.

- Kompanije iz Severne Rajne-Vestfalije koje su investirale u Srbiju su visokokvalitetne i svetski poznate, i kad one kažu "Idemo u Srbiju", to je dobar signal - rekao je Lašet.

Glavni događaj ovog foruma je bila podijum-diskusija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dobro poznatog nemačkog političara Bode Hombaha, nekadašnjeg ministra privrede Severne Rajne-Vestfalije, direktora VAC-medijske grupe i EU-koordinatora za stabilnost jugoistočne Evrope, a danas predsednik Bonske akademije za istraživanje i učenje praktične politike.

Predsednik Srbije je odgovarao na pitanja, naglašavajući da je Srbija uvek otvorena za saradnju i investicije nemačkih partnera.

Gostima se obratio i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, iznevši činjenicu da nemačka preduzeća u Srbiji danas zapošljavaju duplo više ljudi nego samo pet godina ranije. U pozdravnom govoru je naglasio da firme Metro, Simens, Boš, Stada, Henkel i druge "nisu došle u Srbiju da bi se samo dobro zabavile i uživale u lepotama, već da bi zajednički zaradile novac".

Predstavljanje

Nakon podijum-diskusije, rad na Forumu je nastavljen kroz međusobno upoznavanje i predstavljanje srpskih firmi i nemačkih preduzeća Severne Rajne-Vestfalije koje uveliko sarađuju, kao i onih kojima je to u planu.
Forum je, može se reći, bio još jedna misija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja će veruje se, privući pažnju novih investitora u srpsko bolje sutra.

"Nijedan Aleksandar nije preživeo"

Aleksandar Vučić je u velikom intervjuu za "Fajnenšel tajms" izjavio da se njegov kabinet u Predsedništvu nalazi na mestu gde je kraljevski par 1903. pogubljen.

- Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti - rekao je predsednik Srbije.

"Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mestu, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno", piše "Fajnenšel tajms", a prenosi "Nedeljnik".

List podseća i na ubistvo premijera Zorana Đinđića i zaključuje da je evropska budućnost Srbije, odnosno njena zapadna orijentacija daleko od sigurne, "trnovit je put Srbije koja je tradicionalno uvek bila između velikih evropskih sila, Rusije i Osmanlijskog carstva".

Osim toga, list ističe da je Vučić osvojio 55 odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, zbog čega je "gospodar političke arene".

Kako navode, "devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugerišu na to da je on čovek koji vodi računa o svemu - i svima".

Vučić je za "Fajnenšel tajms" pričao i o Kosovu kojim je, kako kaže, "opsednut".

- Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti - kaže Vučić za FT u tekstu koji je objavljen na sajtu ovog lista.

Bez pravog rešenja sa Zapada

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje novinara da mediji prenose da je dobio određenu vrstu plana zapadnih sila, rekao da će se izjasniti o tome kada dobije nešto zvanično.
- Kada bude postojalo nešto što bih u zvaničnoj formi dobio, a da je na bilo koji način prihvatljivo ili nešto o čemu bismo morali da razgovaramo i da se izjašanjavamo, biće mi veoma drago i biću veoma rad da vas o tome obavestim kao i sve druge građane Srbije - kazao je.
Tokom posete Nemačkoj, predsednik Aleksandar Vučić je poručio da kada je reč o Kosovu, Srbija će, kako je naveo, pokušati da ponudi rešenje koje štiti državne interese.

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online