Sreda 16.05.2018.
09:50
Vestionline

Kim se uplašio da će doživeti Gadafijevu sudbinu?

Tanjug/AP
Donald Tramp i Kim Džong Un

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamenik severnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je verovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namere.

BBC navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila severnokorejska državna agencija KCNA uperio prst direktno u Boltona.

- Već smo u prošlosti videli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osećamo prema njemu - poručio je Kim Kje-gvan.

Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Beloj kući u martu ove godine razbesnelo Severnu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primenu sile u inostranstvu. Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Severnu Koreju.

Ipak, BBC navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspešniji predsednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspehom bez presedana".

Navodi se da i su vojne vežbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zapretio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbesni Severnu Koreju.

Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

2024 © - Vesti online