Sreda 16.05.2018.
00:57
Z. M. i agencije

Zaštitite nas od ustaša!

EPA/ALEX HALADA
Ponosni na zastavu NDH: Sa skupa u Blajburgu

- Ponovo upozoravamo austrijsku javnost i apelujemo na odgovorne institucije da se veličanje ustaštva i zločina NDH u Blajburgu, kao i svaki neonacizam moraju sprečiti i osuditi! Nedopustivo je bilo gde u Evropi, a posebno u Austriji bilo kakvo rehabilitovanje zločina i zločinaca koji simbolizuju Nezavisnu državu Hrvatsku, Jasenovac i druge brojne logore smrti i uništenja stotina i stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista. Žalosno je da se ovako nešto događa u Austriji - istakao je predsednik SPKD Prosvjete u Austriji Srđan Mijalković.

Pročitajte još:

EPA/ALEX HALADA

Ustaštvo nad glavom Srba

Gusto sito za ustaše

On je dodao da, "ako se već Hrvatska nije ogradila od neonacističkih simbola, veličanja ustaških zločina i podsmevanja njihovim žrtvama, očekujemo da nas kao građane koji ovde žive država Austrija zaštiti od toga".

- Nadamo se da će se ubuduće posvetiti više pažnje prevenciji, podsećanju i upozoravanju na užasne ustaške zločine i nacističku NDH, kako u školama i obrazovnom sistemu Austrije, tako i celokupnoj evropskoj javnosti, da se ovakve stvari ne bi dešavale - naglasio je on.

Austrijska policija je, u subotu, na komemoraciji u Blajburgu uhapsila sedam lica i podnela više prijava zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma.

Učesnici ovog skupa, kao i ranijih godina nosili su ustaške simbole i uzvikivali ustaške parole "Za dom spremni".

Tim povodom, predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac rekao je da se "niko ne može protiviti komemoraciji žrtvama, ali ona se mora razdvojiti od slavljenja ustaškog režima, ideologije i njihovih zločina, ne sme se više dozvoliti stvaranje i gajenje ustaškog mita u Blajburgu".

- Evropa je napravila prvi korak, ali to nije dovoljno. A Hrvatska država će, tek kada žaljenje za žrtvama razdvoji od veličanja ustaštva, pokazati da joj je zaista stalo do njene antifašističke tradicije", rekao je Pupovac za "Novosti".

Upitan o tome da li očekuje dalje zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske, Pupovac je rekao da srpsko-hrvatski odnosi ne mogu imati dobru perspektivu ako dve države ne budu znale kako će se nositi sa zločinima iz devedesetih i strahotama iz Drugog svetskog rata.

- Bićemo žrtve ratnih prilika i povod za zabrinutost Evrope i međunarodne zajednice. Nismo daleko od toga da se začuju zvona za uzbunu - rekao je Pupovac.

Srbi najveće žrtve svađa

Po pitanju odluke Hrvatske da ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zabrani ulazak u zemlju, Pupovac kaže da ne misli da bi politike dveju zemalja trebalo da se završavaju takvim odlukama.
- Kad su u pitanju Jasenovac i stradanja u Drugom svetskom ratu, o tome mora da se razgovara. Jasenovac se pretvara u ozbiljan predmet sukobljavanja, kao krajem osamdesetih i početkom devedesetih, a to se nije dobro završilo po ovdašnje Srbe - navodi Pupovac.
On je naglasio da se međunarodne varnice odražavaju na život Srba u Hrvatskoj tako što se stvara prostor za ekstremizam i ugrožava se osećaj slobode i sigurnosti.
- Ako nema dijaloga i saradnje mnogi ljudi trpe, jer se ne rešavaju pitanja izbeglih i povratnika, koja se tiču pravne sigurnosti, imovine, finansija, penzija - kaže Pupovac.

2024 © - Vesti online