Sreda 16.05.2018.
05:00
Lj. Ivanović - Vesti

Ping pong sa penzijama

N. Đurović
Džepovi sve prazniji: Protest penzionera

- Ne voli MMF srpske penzionere više od nas! - reagovao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao:

- Oni hoće da se povećaju penzije onima koji su primali više od 50.000 dinara, a da se onima koji su primali manje od 25.000, a njih je 61 odsto, ne povećaju ni dinara.

Međutim, MMF o tome uopšte nije referisao. Šef misije Džejms Rufo je u Beogradu samo istakao da je MMF više puta upozoravao vladu da ukine "privremene" mere koje su na snazi pune četiri godine, istakao da ne preti kriza javnog duga i da bi Srbija pitanje penzija morala sistemski da reši, a ne da zakon o privremenom umanjenju penzija postale stalan za 700.000 pogođenih ljudi.
Dakle, Fond ne insistira da Srbija na ovaj ili onaj način uredi isplatu penzija i njihovu visinu, već da to iz sadašnjeg nereda dovede u red i da taj sektor ne dovede javne finansije u opasnost.

Podsetimo, od oktobra 2014. godine kada su sve penzije veće od 25.000 dinara umanjene za 22 i 25 odsto, učešće penzija u bruto društvenom proizvodu palo je sa 13,8 na 11 odsto, što je manje čak i od onog što je MMF tražio od Srbije. Istovremeno, iz budžeta za isplatu penzija se više ne izdvaja 50 odsto para, već oko trećine republičke kase, s tendencijom daljeg smanjivanja.

Hoću moje pare

Svoj radni vek Snežana Šantić provela je radeći kao profesor na fakultetu. Status penzionera stekla je pre osam godina. Zbog uvođenja mera umanjenja penzija, kaže da joj je oduzeta poprilična suma novca.
- Za ove tri godine su mi uzeli više od 6.500 evra, a dobili smo dva puta po 5.000 dinara i ova povećanja. Dovoljno sam rečita, to je za mene strašno - izjavila je Šantićeva.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je saglasan da penzije u 2018. godini ne bi trebalo povećavati iznad budžetom predviđenim, a da se to ostavi za iduću godinu. Ali, u Srbiji je sve politika, marketing i predstava, pa kako ne bi izgledalo da ozloglašeni MMF dobije poene kod birača, vlada i provladini mediji su krenuli u kontraofanzivu kojoj je impuls dao lično predsednik Republike.

- Ne kaže to MMF zato što više voli penzionere nego što volimo mi, već kaže iz nekih drugih razloga - odgovorio je Vučić, sugerišući da su motivi Fonda za takvu inicijativu izvan ekonomskih. Dakle, politički.

Ne misle tako u penzionerskim udruženjima.

- Mi ne tražimo da oni nas vole, nema potrebe da nas vole, ali tražimo da nas ne pljačkaju, da ne oduzimaju naše banje, da vrate stvari na početak, ali to je sad za njih teško, jer taj zakon je u stvari urušio sistemski Zakon o PIO fondu - kaže Gradimir Ivanić iz Udruženje sindikata penzionera Srbije.

Zec: Nisu smeli ni da ih pipnu

Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Miodrag Zec ističe da se u penzije nije smelo isprva ni dirati.
- Penzije su ustavno pravo. To je jedini ugovor koji najstariji sugrađani imaju sa sistemom, a on je obesmišljen. Nije naš problem toliko što nemamo para, već što ludo trošimo. Evo, na primer, sistem obrazovanja i zdravstva. Cela Kanada godišnje upiše 200 farmaceuta, a mi više od 1.000. Pa zašto bismo mi plaćali iz budžeta školovanje za druge nacije? Tvrdim da mi nemamo ni profesora ni studenata za jedan dobar univerzitet, a pogledajte koliko ih imamo - rekao je Zec.






 

2024 © - Vesti online