Utorak 15.05.2018.
15:05
aljazeera.net

Tači: Hoću sastanak sa Vučićem, neka Angela Merkel posreduje

twitter.com/MajaEUspox
Tači i Vučić sa Federikom Mogerini (Foto: Arhiva)

"Nikad neću razgovarati o podeli Kosova"

On je za prištinsku TV Klan Kosova rekao da bi taj susret bio dobrodošao i da bi to bila snažna poruka da treba da brže napreduje normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

- Naravno, tražeći od nas odgovornost, svi su shvatili da konačno rešenje podrazumeva stabilizaciju koja prevazilazi odnose naše dve zemlje, već je to regionalna stabilnost - kazao je Tači.

Rekao je da je s nemačkom kancelarkom u Berlinu razgovarao i o predstojećem samitu zemalja Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana u Sofiji i da je Merkel radila na tome da se Kosovo na tom samitu tretira ravnopravno sa drugima.

- Kosovo se sada predstavlja kao i druge zemlje regiona. Takođe, mogu da potvrdim da će na samitu biti i gospođa Merkel, jer bez nje samit ne bi imao smisla - kazao je Tači i dodao da za njega ne predstavlja problem susret sa predsednikom Srbije Vučićem, sa kojim će, kako je rekao, biti u istoj sali.

On je rekao da nikada nije, niti će razgovarati o podeli Kosova ili razmeni teritorija i da smatra da se ta tema pojavila sa "ciljem opipavanja pulsa" Kosova, Srbije i zemalja regiona.

"Srbija zainteresovana samo za teritoriju, ne i za građane"

- Lansiraju se lažne vesti i posle toga postaju političke teme. U interesu je da se provere ideje, da se vidi da li ih neko pokreće da bi se otvorila rasprava. Ideja o razmeni teritorija je bila lažna vest, da se opipa puls na Kosovu, u Srbiji i u glavnim gradovima zemalja regiona - rekao je on.

Tači tvrdi da je razlika između Beograda i Prištine ta što je Srbija zainteresovana samo za teritoriju Kosova, ne i za njene građane, kao i da izaziva napetosti sa teritorijalnim ciljevima.

On kaže da je prilikom nedavne posete Nemačkoj razgovarao sa nemačkom kancelarkom i o smeni direktora Kosovske obaveštajne agencije Dritona Gašija i ostavci ministra unutrašnjih poslova Flamura Sefaja.

- Što se tiče ministra unutrašnjih poslova, lično smatram da je dao ostavku više zbog reakcije na hapšenje Marka Ðurića, nego iz bilo kog drugog razloga - naveo je Tači, koji tvrdi i da je Merkelovoj rekao da će Ðuriću, ukoliko je toliko zainteresovan za dolazak na Kosovo, dati državljanstvo.

2024 © - Vesti online