Utorak 15.05.2018.
14:15
Vestionline

Kina napravila veliki korak ka Trampu

EPA/ALEKSANDAR PLAVEVSKI
 

Delimično državna kompanija, ZTE proizvodi mobilne telefone, opremu za mreže i telekomunikacije. Američko ministarstvo trgovine je prošlog meseca zabranilo toj firmi da kupuje američku tehnologiju ili delova na sedam godina zbog varanja regulatora.

Istovremeno, Kina je pozdravila izjave predsednika SAD Donalda Trampa kojima se nagoveštava moguće olakšavanje sankcija kineskoj telekomunikacionoj kompaniji ZTE. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će vicepremijer Liu He boraviti u poseti sad od sutra do subote da bi razgovarao sa američkim ministrom finansija Stivenom Mnučinom. 

Portparol ministarstva Lu Kang je izjavio i da Kina ceni Trampove tvitove da će pomoći ZTE da se "vrati u posao" jer previše poslova u Kini je ugroženo pošto je američka vlada toj kompaniji uskratila pristup američkim dobavljačima. 

"Veoma cenimo američke izjave u vezi slučaja ZTE. Trenutno blisko razgovaramo o detaljima primene", rekao je Lu novinarima. 

U vezi posete vicepremijera, Lu je rekao da je Kina spremna da sarađuje sa SAD "u cilju pozitivnih i konstruktivnih ishoda naredne runde ekonomskih i trgovinskih razgovora".

2024 © - Vesti online