Utorak 15.05.2018.
12:18
Vestionline

Galijašević: Alija se sigurno bar jednom prevrnuo u grobu

M. Karović
Dževad Galijašević

On je to napisao u autorskom tekstu "Rat Mosada i Hamasa u Tunisu - tajna sarajevskih ubica", za portal Analitički forum (www.anfor.org), uz ocenu da se od takve vesti "veliki zaljubljenik Homeinija i Islamske revolucije, Alija Izetbegović, sigurno barem jednom prevrnuo u grobu". 

Ipak, dodao je Galijašević, Alija je veći deo svojih ratnih ambicija u najbitnijem delu rata u BiH, realizovao uz pomoć iranske šiitske vlasti.

Prema njegovim rečima, dokumentacija koju je povodom ove likvidacije iz 2016. godine, a koja je kvalifikovana kao "terorizam u obliku složenog krivičnog dela", Tunis poslao Hrvatskoj, svedoči o tome da je Alem Čamdžić, uz pomoć Elvira Šarca, ubio inženjera i pilota pred njegovom kućom i da su to izvršili za potrebe izraelske tajne službe, kojoj pripadaju i za koju "rade".

Galijašević navodi da je Čamdžić bio diverzant Armije BiH tokom 90-ih godina, kao i da o mogućnosti da su ga izraelske tajne službe vrbovale da ubija za njih, ne govori niko u Sarajevu, ali je svima jasno da BiH ima problem loše uređenog sistema bezbednosti. 

"OBA-OSA je pravljena kao 'britanski projekat' i potpuno je zavisna i usmeravana sa tog nivoa pa je i moguće da stranci u BiH rade šta hoće pa čak i da regrutuju lokalne diverzante i profesionalne ubice. Istina, ni ideologija ni vera stranim tajnim službama kod vrbovanja nisu bitne", piše Galijašević. 

Kad je reč o Mosadu i specijalnim operacijama u svetu, piše ovaj analitičar iz Sarajeva, vlada Izraela nikad ne komentariše takve slučajeve u kojima se optužuju, pa ih i ne demantuje. 

"Svakako da su Izraelci sposobni za takve likvidacije i u prošlosti su imali niz uspešnih, ali i neuspešnih operacija. Među prvima su uveli praksu da bilo gde u svetu ubijaju političke protivnike", piše Galijašević i dodaje da se to nastavilo i u Tunisu, ali sa muslimanima iz Sarajeva kao egzekutorima. 

Čamdžić je nakon ratnih dešavanja na prostoru bivše SFRJ počeo da sarađuje sa američkom kompanijom MPRI koja se bavila obukom tadašnje vojske Federacije BiH i koja i danas radi pri Ministarstvu odbrane BiH pod imenom "Egbility", utičući za potrebe NATO-a na ukupno odbrambeno-bezbednosno okruženje u zemlji. 

Nakon toga, Čamdžić je zastupao izraelsku kompaniju koja se bavila prodajom opreme za prisluškivanje i komunikacijskih sredstava, a potom je napustio Sarajevo. 

Postupak u Hrvatskoj se vodi po međunarodnoj, Interpolovoj potjernici, a ne po "evropskom nalogu za hapšenje", što podrazumeva da postoje još dve instance koje to moraju odobriti - Vrhovni sud Republike Hrvatske i ministar pravosuđa, piše Galijašević.

2024 © - Vesti online