Ponedeljak 14.05.2018.
20:50
Vestionline, Tanjug

SB UN podeljen povodom formata sednica o Kosovu

EPA/Jason Szenes
Sednica Saveta bezbednosti UN (Foto: Arhiva) 

Švedska, Velika Britanija, Francuska, SAD, Poljska i Holandija ocenile su, na današnjoj redovnoj, tromesečnoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, da je skoro 20 godina po okončanju sukoba na Kosovu vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN. 

Predstavnica SAD izjavila je da budžet UNMIK-a, od 38 miliona dolara, preterano veliki i da je reč o "rasipanju resursa". 

Ovakvu inicijativu pomenutih šest zapadnih članica podržava kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku, koja je na sednici rekla da Priština traži okončanje Misije UN na Kosovu.

S druge strane, zamenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronikov rekao je da se Rusija protivi najavama da bi mandat i budžet UNMIK-a ili format sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu mogli biti promenjeni.

On je upozorio da je situacija na Kosovu takva da se rešenje na nazire, već se stvari pogoršavaju.

- Situacija na Kosovu daleko je od ružičaste kakvu predstavljaju zagovornici nezavisnosti Kosova, pa se čudimo namerama o povlačenju nekih međunarodnih snaga sa KiM - rekao je on, upozorivši da bi takva situacija mogla da destabilizuje Balkan u celini.

Ruski predstavnik je ukazao da međunarodna zajednica u formatu SB UN i UNMIK-a treba da i dalje pomno prati sitauciju na KiM, radi obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti u srpskoj pokrajini.

On je podsetio da je SB UN oformio UNMIK, istakavši da samo to telo ima pravo da odlučuje o Misiji UN o Kosovu, "dok jednostrana mišljenja nemaju pravnu snagu".

I predstavnik Kine je istakao da SB UN treba da nastavi da posvećuje paznju Kosovu i da Kina podržava UNMIK pod rukovodstvom Zahira Tanina. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu, kao i njihova nastojanja da se smanje obim i budžet UNMIK-a i da se promeni mandat Misije UN na Kosovu.

    On je istakao da nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i slično ne doprinose stvaranju povoljne klime već samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine.

On je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri  sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku.       

Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga".

- SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona - poručio je Dačić na sednici SB UN.
 
 

2024 © - Vesti online