Ponedeljak 14.05.2018.
20:07
Vestionline, Tanjug

Dačić članicama SB: Ne rušite stara prijateljstva zbog novih

Tanjug/MSP
Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu: Ivica Dačić

U obraćanju na kraju redovne, tromesečne sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, Dačić je primetio da se predstavnik Britanije ponosi obeležavanjem 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

- Ali je nama isto tako drago što smo obeležili 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Britanije - istakao je šef srpske diplomatije. 

On je, takođe, podsetio da Srbija iduće godine obeležava i 180 godina diplomatskih odnosa sa Francuskom, kao i da smo ove godine obeležili 180 godina diplomatskih odnosa s Ruskom Federacijom.

- Sa SAD smo uspostavili diplomatske odnose pre 137 godina, sa Holandijom pre 119 godina, sa Švedskom pre 101 godinu, a sa Poljskom, kao predsedavajućom SB UN, pre 99 godina - rekao je on.

Dačić je, kaže, time želeo da podseti predstavnike u SB UN da razgovaraju sa jednom starom državom s kojom imaju stare i dugogodišnje prijateljske odnose. 

- Posebno želim da kažem da, kad izađete iz kancelarije državnog sekretara Britanije u Forin ofisu, videćete jedan mural, pravljen posle Prvog svetskog rata, na kojem stoji Britanika koja drži pod svojim skutima Belgiju i Srbiju kao najveće žrtve u tom ratu - rekao je on. 

On je poručio predstavnicima u SB UN da treba sve to da imaju u vidu kada govore o našim problemima i odnosima. 

- Ulazite u pitanja koja su veoma teška i bolna i pozivam vas da imate više razumevanja za ovakve stvari. Mi želimo da sa svima vama budemo partneri, a tu je i viševekovna tradicija naših odnosa. Podsetite se i tih odnosa, i toga šta je Srbija radila u Prvom svetskom ratu - istakao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da ne želi da se vraća u prošlost, već da ide ka budućnosti, naglasivši da je Srbija spremna na kompromis, "a to znači uvažavanje interesa obe strane".

Neke zemlje, rekao je, preispituju sada svoje odluke u priznavanju nezavisnosti Kosova upravo iz razloga što se kod njih trenutno dešavaju separatistički procesi, jer ne znaju kako da objasne da u jednom slučaju uvažavaju težnje ka nezavisosti, a u drugom ne.

- Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu. Srbija je ozbiljna i stara zemlja koja je oblikovala međunarodni poredak u poslednjih nekoliko vekova, žrtvovala se i za hrišćanstvo i za Evropu i za svet. Ja nikada neću pozivati druge zemlje da narušavaju vaš teritorijalni integritet i suverenitet - poručio je Dačić.

Kako je zaključio, "nema stalnih prijatelja i stalnih neprijatelja, ali ima starih prijatelja, i zbog novih, ne treba rušiti stara prijateljstva".

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku je rekla da nezavisnost Kosova nije proizvod težnji ka otcepljenju, već raspada Jugoslavije, "unije koja više ne postoji". 

- Ko god da gaji bilo kakve sumnje u vezi s legalnošću kosovske nezavisnosti, pročitajte mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje je jasno i nedvosmisleno - rekla je ona. 

Kako je navela, istina je da je "Kosovo mlada država, ali je to stari narod koji je uvek bio tu".

- Evropljani smo i imamo pravo na partnerstvo i alijanse sa svima vama - ocenila je Čitaku koja je još rekla da očekuje da će "Kosovo uspostaviti diplomatske odnose i sa Srbijom".

2024 © - Vesti online