Ponedeljak 14.05.2018.
19:19
Ekipa "Vesti"

"Vesti" predstavljaju učesnike evropske smotre folklora u Banjaluci

Vesti
SK "Nikola Tesla" - Linc

Odlično su se predstavili na 35. smotri folklora Austrije u Salfeldenu, gde su delovali uigrano i samouvereno, što će im u glavnom gradu Republike Srpske sigurno biti velika korist. Uprkos neiskustvu, devojke i mladići iz "Tesle" mogli bi da budu jedno od iznenanđenja u gradu na reci Vrbas. Predstaviće se koreografijom "Stojan se ženi", igre iz Vranjskog Pomoravlja, autora Đorđa Glišića. Umetnički rukovodilac SK "Nikola Tesla" je Dragiša Vasiljević.

Vesti
 

KUD "Nikola Tesla" - Filah

Isto kao i imenjaci iz Linca, članovi Kulturno-umetničkog društva "Nikola Tesla" iz Filaha u pokrajini Koruška, prvi put će se pojaviti na Evropskoj smotri srpskog folklora. Ovo je više nego veliki uspeh, pre svega mlade uprave, koja čini oslonac udruženja, koje ima 80 članova. Odlazak u glavni grad Republike Srpske biće za "Teslu", pre svega prilika za druženje sa prijateljima širom Evrope.

Oni su uvereni, jer su to nastupom na 35. smotri folklora u Salfeldenu pokazali da imaju kvalitet za najveća takmičenja. Predstaviće se sa koreografijom "Igre i pesme iz Vladičinog Hana". Autor koreografije je Milan Glamočanin, a umetnički rukovodilac Nikola Džever.

Vesti
 

SHKD Morava - Štutgart

U jubilarnoj 20. godini postojanja Srpsko humanitarno kulturno društvo Morava iz Štutgarta će nastupiti na Evropskoj smotri folklora u Banjaluci. Prvi ansambl pod rukovodstvom Srđana Koškanca predstaviće koreografiju Ljubomira Vujčina sa spletom igara iz Bačke pod nazivom "Čuruškinje lepe seke".

Od osnivanja udruženje nastoji da bude aktivno na svim poljima rada koje su članovi osnivači definisali kao prioritetne, a vidljivi su i iz samog naziva društva: Srpsko humanitarno kulturno društvo. Posebna pažnja se poklanja zajedničkom radu i harmoničnom odnosu sa drugim organizacijama ili institucijama srpskog naroda u Nemačkoj. Pored folklornih grupa i rada u drugim sekcijama, članovi udruženja Morava redovno pokreću akcije sakupljanja pomoći za pojedince, grupe ili institucije u Srbiji i Republici Srpskoj.

Članovi udruženja su poznati kao dobri domaćini i pokazali su svoju gostoljubivost na mnogim proslavama i manifestacijama, koje organizuju.

Vesti
 

SKC "Vuk Stefanović Karadžić" - Raštat

Srpski kulturni centar "Vuk Stefanović Karadžić" iz Raštata osnovan je 1978. godine pod imenom Domovina, a promena imena kluba u današnji naziv izglasana je 2005. Cilj centra je uvek bilo druženje i negovanje srpske tradicije, jezika i kulture. Od osnivanja društvo je imalo mnogo sekcija, a folklorna je osnovana 2000. i trenutno je najaktivnija. U njoj je više od 60 dece i omladinaca raspoređenih u tri grupe - škola folklora, srednji ansambl i prvi ansambl.

U saradnji sa više koreografa postavljene su brojne koreografije, a od 2011. društvo učestvuje na nemačkim i evropskim smotrama. Dve bronzane plakete sa evropskih smotri u Beogradu 2011. i Čačku 2012. kao i prvo evropsko zlato sa dečjim ansamblom u 2016. su najveći uspesi društva, pored brojnih zlatnih i srebrnih plaketa na smotrama u Nemačkoj.

Ove godine u Banjaluci "Vukovi" će se predstaviti koreografijom "Što mi je merak" - Igre iz Gornje Pčinje. Autor koreografije je Marko Ivanović, muzički aranžman: Darko Čitić, a umetnički rukovodilac je Danijela Bodiroža.

Vesti
 

SFD Homolje - Gosau

Srpsko folklorno društvo Homolje je osnovano 1996. godine u Gosauu u istočnoj Švajcarskoj. Daleko od otadžbine nisu zaboravili našu kulturu i pokušavaju da deci prenesu lepotu tradicije predaka. Većina članova je iz Homolja pa otuda ime društva. Danas ovo udruženje ima 66 igrača od četiri do 23 godine.

U Švajcarskoj i u Evropi su učestvovali na raznim takmičenjima: 1997. je starija grupa osvojila 3. mesto na Folklorijadi Švajcarske i time se kvalifikovala za Evropsku smotru u Malmeu (Švedska). Srednja grupa je 2000. godine osvojila prvo mesto u Švajcarskoj, a. 2001. je najstarija grupa osvojila 2. mesto u Švajcarskoj i kvalifikovala se za Evropsku smotru u Parizu. Homolje je nastupalo na mnogim proslavama i smotrama srpskog folklora i bilo misionar narodnog i sveukupnog kulturno- umetničkog stvaralaštva, prikazajući našu izvornu baštinu.

Na Evropskoj smotri u Banjaluci SFD Homolje iz Gosaua će izvesti koreografiju "Igre iz Pčinje", autora Mila Vujčina u muzičkom aranžmanu Zdravka Ranisavljevića, a umetnički rukovodilac je Dušan Vujčin.

2024 © - Vesti online