Utorak 15.05.2018.
00:58
Z. M. i agencije

Gusto sito za ustaše

Tanjug/Hina
Većina uterana u red: Komemoracija u Blajburgu

- U Austriji nije dopušteno isticati nacističke simbole, a dozvoljavaju ustaške simbole - rekao je Zurof za AP.

Ovogodišnja komemoracija u Blajburgu bila je ponovo u znaku ustaštva, iako je rimokatolička crkva u Koruškoj jasno poručila da neće tolerisati nikakve političke poruke, simbole.

Komemoracija je završena bez većih incidenata, ali je policija uhapsila sedam lica i podnela devet prijava zbog kršenja zakona o veličanju nacizma. Prema saopštenju policije, na komemoraciji bilo je između 10.000 i 11.000 ljudi.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je bila suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

Kotramiting protivnika fašizma

Prvi put su u Blajburgu održani i protesti antifašista, koje je policija smestila u centar mesta, daleko od komemoracije, kako ne bi došlo do kontakta dve grupe.
Među njima su bili funkcioneri Zelenih i Komunističke partije Austrije (KPO), koji su nosili transparente i održali govore, a bilo je govornika iz Austrije, Italije i Slovenije. Na transparentima koje su nosili mladi Austrijanci između ostalog su bile istaknute ilustracije Kamenog cveta iz Jasenovca.
- Više nego ikada moramo da se organizujemo protiv takvih skupova - poručila je Dagmar Šindler, zamenica predsednika Udruženja preživelih koncentracionih logora u Austriji.
Ona je naglasila da se ne sme dozvoliti širenje starih ideologija usred Austrije.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore za vreme mise, kao i nošenje uniforma i simbola, transparenata sa desničarskim sadržajem, kao i točenje alkohola i štandove za prodaju.

I pored kontrola, više učesnika je ušlo sa desničarskim simbolima, te su se mogla videti lica sa majicama sa likom desničarskog pevača Tompsona, odećom sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", i ustaškom šahovnicom, na kojoj levo gore prvo polje nije crveno, već belo.

Dragan Čović: Hrvate brišu u Bosni

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i član Predsedništva BiH, Dragan Čović u Blajburgu je pozvao na "svehrvatsko jedinstvo" u vreme kada su i Hrvatska i BiH suočene sa demografskim problemima.
On je rekao i da su Hrvati u BiH "neravnopravni spram druga dva naroda" te da postoje nastojanja da se Hrvati "potpuno obesprave i izbrišu", prenosi Hina.
- Međutim, kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća istorijska iskušenja, uspeli smo da se otrgnemo - kazao je on.

Tako su obezbeđenje prošli jedan muškarac koji je na šeširu imao ustaški znak, ali i jedan njegov zemljak koji je uneo ustašku zastavu, koja se mogla videti na prenosu komemoracije.
Takođe i za vreme mise se mogao čuti pozdrav " Za dom spremni" od učesnika, koje je policija snimala sve vreme.

Državni tužilac Markus Paher, koji je na komemoraciju došao da na licu mesta vidi kakva je situacija, zajedno sa sudijom Kristijanom Libhauzer-Karlom imao je već na samom početku posla, pošto je jedan učesnik, na pristupnom putu ka spomeniku podigao desnu ruku, hitlerovskim pozdravom, što je u Austriji zabranjeno.

Napad na novinare i snimatelje

Hrvatski mediji preneli su da je došlo do incidenta, pošto su mladići koji su se uputili prema Blajburškom polju gde se održava središnja komemoracija ispred ulaza napali novinare.
Hrvatski portal indeks.hr prenosi da je prvo napadnut slovenački snimatelj kojem su dvojica mladića počela da prigovaraju što snima okupljanje, a potom se na meti napadača našao i snimatelj tog portala koji se nalazio u blizini.
Navodi se da je jedan od mladića bio posebno agresivan i vikao novinarima "Đubrad jedna!" U tom trenutku došao je jedan od organizatora skupa koji ga je odgurnuo i rekao mu da je u Austriji i da se ne svađa sa novinarima.
Taj mladić odeven u crno sa šahovnicom na grudima koja ima prvo belo polje, kao u vreme Nezavisne države Hrvatske, u prolazu je opsovao novinara portala izazivajući ga na tuču.
Novinari su zatražili pomoć obezbeđenja, ali je nasilnik još jednom došao do novinara portala koji je sve snimao mobilnim telefonom i istrgao mu ga iz ruke.
Nakon što je došao jedan od organizatora iz takozvanog Počasnog blajburškog voda, nasilnik je novinaru vratio mobilni.

 

2021 © - Vesti online