Ponedeljak 14.05.2018.
13:11
rts.rs, Vestionline

Nuklearni sporazum sa Iranom - ko kome okreće leđa?

EPA/Patrick Seeger
Foto: Ilustracija

Analitičari podsećaju da je takvih ambicija bilo i ranije, da je Evropa ekonomski sposobna za tu ulogu. Međutim, jedna važna karika nedostaje.

Kako jednim potezom uneti globalnu neizvesnost? Po svetski mir, a potencijalno i na finansijskom i naftnom tržištu. To zna Donald Tramp. I doprineo je povlačenjem parafa sa sporazuma kojim su svetske sile pre tri godine ograničile iranske nuklearne sposobnosti.

- On nije doneo spokoj, nije doneo mir i nikada ga neće doneti - rekao je Tramp.

Partneri u sporazumu, oni evropski, odluku su videli kao okretanje leđa.

- Ne budimo slabi. Evropa mora da gradi svoj suverenitet i ne sme da dozvoli da joj druge sile određuju kurs - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da Evropa mora da uzme sudbinu u svoje ruke.

Za početak, uzima je odlukom da nastave sa primenom sporazuma. Šta im je dalje činiti sugeriše nemački Špigl - slikovito naslovnom stranom, ali i oštrim tekstom kojim se predlaže otpor Americi.

- Na tom planu možemo da očekujemo samo rast konflikta i nije neobično da je Merkel u društvu Makrona izjavila da EU više ne može da računa čak ni na bezbednost i zaštitu od Amerike. Dakle, to je popuni gubitak međunarodnog kredibiliteta institucije predsednika SAD - kaže Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator.

Globalno pregrupisavanje 

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU kaže da se može zaključiti da svet ulazi u fazu dodatne globalne neizvesnosti i u bezbednosnom i u političkom smislu.

- Možda je najtačnija ocena onoga što je Tramp učinio, izjava bivšeg direktora CIA, da je takav potez i glup i opasan - smatra Dragojlovićeva.

Da su takve okolnosti pogodne za globalno pregrupisavanje stav je čelnika Evropske komisije. Junker misli da je vreme za preuzmanje globalnog vođstva od SAD.

- Kada je dovedena u ovakvu jednu situaciju da predsednik SAD hoće od nje da pravi kućnog ljubimca, onda raste otpor unutar EU - rekao je Jakšić.

"Koliko će to ići lako, ne verujem da može, pre svega zbog vojnog faktora, jer Evropa, bez obzira na to što govori u poslednje vreme da bi volela da ima sopstvene oružane snage daleko je od toga i daleko je od vojnih potencijala koje ima Amerika."

Otuda i mišljenje da se karika koja veže Brisel i Vašington samo na kratko prekinula. Slično kao posle povlačenja iz klimatskog sporazuma. Prilika za spajanje su novi interesi.

Najveća žrtva ovoga puta je Bliski istok gde je unet novi nemir.

2024 © - Vesti online