Ponedeljak 14.05.2018.
12:09
b92.net, Vestionline

Prvo ih "ubio", sad pruža ruku

Tanjug/AP
Donald Tramp "lupio" zabranu, pa povukao reč

Tramp je naveo da je u pitanje dovedeno previše radnih mesta u Kini nakon što je američka vlada toj kompaniji uskratila pristup američkim dobavljačima. 

Ministarstvo trgovine SAD je prošlog meseca zabranilo ZTE, glavnom dobavljaču telekomunikacionih mreža i pametnih telefona u južnoj Kini, uvoz američkih komponenti na sedam godina, optuživši tu kompaniju za varanje američkih regilatora i kršenje sankcija protiv Severne Koreje i Irana izvozom robe u te zemlje. 

To se događalo pre nego što je Tramp preuzeo dužnost u januaru 2007., a odluka Ministarstva trgovine usledila je zbog pogoršanja trgovinskih tenzija između SAD i Kine u čijem je središtu intelektualna svojina vezana za tehnologiju. 

Trampova neočekivana izjava došla je u trenutku dok se dve zemlje spremaju za nastavak trgovinskih pregovora u Vašingtonu ove nedelje, prenosi agencija AP. 

ZTE, koji ima više od 70.000 zaposlenih i snabdeva mrežama ili opremom neke od najvećih telekomunikacionih kompanija na svetu, saopštio je početkom maja da je obustavio svoje glavne operacije zbog odluke ministarstva o "odbijanju narudžbina". 

Tramp, koji je zauzeo tvrd pristup u rešavanju trgovinskih i tehnoloških pitanja sa Pekingom, tvitovao je da on i kineski lider Si Đinping "rade zajedno na tome da ogromnoj kineskoj telekom kompaniji, ZTE, omoguće brz povratak u posao". 

- Previše radnih mesta je izgubljeno u Kini. Ministarstvu trgovine je naloženo da to sprovede! - naveo je američki predsednik, prenosi AP.

2021 © - Vesti online