Subota 24.07.2010.
10:02
Vestionline

Flajner: MSP prepisao argumente SAD!

Sud izgubio legitimitet: Tomas Flajner

"Sud je zbog svoje loše argumentacije potpuno izgubio legitimitet. Skoro sam siguran da je bilo političkih pritisaka jer su argumenti izneti u mišljenju MSP identični argumentaciji koju su SAD iznele pred sudijama u decembru", izjavio je Flajner za "Blic".


Ovaj bivši dekan Pravnog fakulteta u Frajburgu smatra da je stav MSP kontradiktoran.


"Problem je što je legalno značenje mišljenja veoma usko, jer Sud odlučuje samo o papiru u kome se kaže da vlada Kosmeta proglašava nezavisnost, odnosno odlučuju samo o tome da li ta rečenica krši međunarodno pravo ili ne. Sudije su mišljenja da ta rečenica ne krši međunarodno pravo, a u isto vreme smatraju da Kosmet nema pravo na unilateralnu secesiju. Svako može da razume da je ovde reč o kontradiktornosti", rekao je Flajner.


Politički efekti mišljenja MSP su, prema njegovom mišljenju, mnogo veći od pravnih jer politički lideri teritorija koje žele otcepljenje dobijaju poruku da imaju pravo da to urade.


"Za mene je u mišljenju MSP najgadnije što taj sud nije ni razmatrao pitanje - da li je kršeno pravo srpske manjine na Kosmetu. Smatram da su njihova prava veoma narušena - prvo, uskraćeno im je pravo da se obrate Ustavnom sudu Srbije bez ikakve kompenzacije, a drugo, Srbi na Kosmetu nemaju mogućnost da izraze svoju političku volju, recimo, da se odvoje od Kosmeta", rekao je Flajner.
 

2024 © - Vesti online