Nedelja 13.05.2018.
19:56
Vestionline, Tanjug

SAD: Premeštanje ambasade u Jerusalim je priznanje realnosti

EPA/Abir Sultan
Pripreme pred otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu

AP prenosi da je Bolton u gostovanju na "ABC" kazao da prebacivanje ambasade predstavlja "priznanje realnosti".

- Ukoliko niste spremni da priznate Jerusalim kao prestonicu Izraela i to da je američkoj ambasadi tamo mesto, onda vi funkcionišete na potpuno drugoj talasnoj dužini. Priznanje realnosti uvek pojačava šanse za postizanje mira - poručio je Bolton.

Ivanka Tramp i Džered Kušner, ćerka i zet predsednika SAD, stigli su danas u Izrael gde će prisustvovati otvaranju nove američke ambasade u Jerusalimu, javlja "BBC".

Navodi se da će njih dvoje u funkciji visokih savetnika u Beloj kući prisustvovati ceremoniji, a da će sam Tramp izostati sa nje.

Podseća se da je njegova odluka da ambasadu SAD prebaci iz Tel Aviva u Jerusalim razbesnela Palestince i da se objavljivanje Trampovog plana poklopilo sa proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

SAD Jerusalim smatraju "večnom i nedeljivom" prestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalim, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, kao i da će on biti prestonica buduće palestinske države.

BBC navodi da će sutra u postojećem konzulatu SAD u Jerusalimu biti otvorena privremena mala američka ambasada, a veća zgrada biće izgrađena kasnije kada ostatak ambasade bude prebačen iz Tel Aviva.

Očekuje se da će se Tramp obratiti okupljenima na sutrašnjem događaju putem video linka.

Pored njegove ćerke i zeta otvaranju će na licu mesta prisustvovati i ministar finansija SAD Stiven Mnučin i zamenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

Prema informacijama izraelskih medija, Kušner bi danas popodne trebalo da se sastane sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.
 

2024 © - Vesti online