Nedelja 13.05.2018.
18:22
blic.rs, Vestionline

Ova četiri teroristička napada dokaz su da ID nije mrtva

EPA/AHMED JALIL
ID nalazi načine da opstane u celom svetu

U subotu uveče je Kamzat Asimov (21) rođen nožem ubadao ljude po ulici u Parizu i pritom je jednu osobu ubio, a nekoliko ranio. Asimov je uzvikivao "Alah je veliki" i bez nekog plana napadao ljude.

Policija je brzo reagovala i ubila ga, a kasnije je utvrđeno da se radi o izbeglici iz Čečenije koji je došao u Francusku u potrazi za azilom i dobio je francusko državljanstvo.

Međutim, ispostavilo se da je on već od ranije poznat policiji da je bio na njenoj listi za nadgledanje zbogislamističkih stavova i moguće radikalizacije.

Novinska agencija Amak bliska toj Islamskoj državi objavila je da je osumnjičeni napadač iz Pariza "jedan od njihovih vojnika".

Svega nekoliko sati kasnije, na drugom kraju sveta u Indoneziji su odjeknule tri eksplozije i to u hrišćanskim crkvama.

Naime, dok se u crkvama odvijala misa, jedna porodica ekstremista je rešila da na vernike izvrši napad.

Majka i dvoje dece su se digli u vazduh u jednoj crkvi, dok su otac i dva sina izvršili samoubilačke napade na druge dve crkve, rekao je šef policije Tito Karnavian.

On je rekao da je otac aktivirao automobil bombu, dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, a majka je izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta 12 i devet godina.

U tim napadima je poginulo najmanje 11 osoba, a oko 40 ih je ranjeno. Za ovaj napad je takođe odgovornsot preuzela Islamska država, ali su pojedini zvaničnici rekli da su napadači pripadnici grupe Džema Anšarut Daula koja je inspirisana ID.

Ovi napadi kao i mnogi koji u poslednje vreme potresaju Avganistan su dokaz da Islamska država i dalje predstavlja veliku opasnost po ceo svet.

Pre nekoliko dana se američki predsednik Donald Tramp pohvalio saradnjom sa iračkim vlastima i rekao da su one, zajedno sa američkim snagama, uhvatile petoricu najtraženijih lidera ID, namamivši ih da pređu granicu iz Sirije u Irak.

Među njima su i dve najznačajnije figure Islamske države ikad uhvaćene žive.

Međutim, iako je ID ostao bez teritorije koju je kontrolisao u Iraku i Siriji i bez lidera, on je i dalje aktivan, a napade često vrše i pojedinačni radikalizovani napadači inspirisani ovom terorističkom organizacijom.

Pokazalo se da oni mogu da vrše smrtonosne napade i jednostavnim oružjem poput noževa i improvizovanim eksplozivnim napravama, kao i vozilima.

2022 © - Vesti online