Ponedeljak 14.05.2018.
00:55
M. Stanković - Vesti

Od Udbe do Golog otoka

M. Stanković
Pripovetke Dragoslava Mihailovića na Nemačkom

 

Prevodilac je naslov prevoda objasnio ovako:

- Činilo mi se da je taj nemački naziv ne samo naziv jedne pripovetke u toj zbirci, nego u nekom smislu i aludira na nešto, što se dogodilo u piščevom životu što možda i nije do kraja prevaziđeno. Mislim na tragediju njegovog života, hapšenje, Goli otok, bežanje od Udbe...
Knjiga je vrlo lepo opremljena, sa tvrdim povezom, a sadržaj je podeljen na dve celine. Prva celina predstavlja život i delo pisca Dragoslava Mihailovića, koju je priredio prevodilac, prof. dr Hodel, a druga celina obuhvata 12 pripovedaka prevedenih na nemački.

M. Stanković
Zbirka prevedenih pripovetaka

- Prevodio sam tih 12 pripovedaka skoro dve godine, pored univerzitetskog posla, razume se - kaže profesor Hodel i dodaje da se za prevođenje dijalektizama konsultovao sa Jelenom Anđelković, koja je lektor na Institutu za slavistiku u Hamburgu i Jelenom Jovanović iz Beograda.

M. Stanković
Renomirani profesor: Dr Robert Hodel

Nekada je pitao i samog pisca koga je upoznao, zahvaljujući Vitomiru Vuletiću, profesoru rusistike, još 1988/89. kada je dva semestra studirao u Novom Sadu.

Njihova saradnja teče u kontinuitetu do današnjih dana. Najpre se ogledala kroz naučnu saradnju i desetak objavljenih članaka o Dragoslavu Mihailoviću, a deo doktorske disertacije dr Hodela je takođe posvećen našem velikom piscu.

Dr Hodel je ovoj zbirci pripovedaka priložio i kratku biografiju Dragoslava Mihailovića, kao i umetnički portret pisca, koji je naslikala njegova supruga Pija Hodel Viniker.

Švajcarski slavista

Dr Robert Hodel je švajcarski slavista koji je doktorirao na Univerzitetu u Bernu (1992), a od 1997. živi i radi u Hamburgu. Član je mnogih važnih institucija u Nemačkoj i širom Evrope. Predsedavajući je ogranka Južnoevropskog društva (SOG) u Hamburgu.
U Srbiji je član redakcije časopisa Letopis Matice srpske i Zbornik Matice srpske za književnost i jezik u Novom Sadu, zatim "Književne istorije" u Beogradu i počasni član Srpskog književnog društva, a član je i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

2024 © - Vesti online