Nedelja 13.05.2018.
12:46
b92.net

"Za mene je najtužnije da je najpoznatiji gost 'Jugoslavije' bio Arkan"

Tanjug
Reditelj Nikolas Vanjije

Vanjije, gost "Beldoksa", na kome je prikazan njegov film, kaže da je Jugoslaviju upoznao još kao dete s ozbirom da je to zemlja njegove majke, koja se zbog ljubavi preselila u Švajcarsku šezdesetih godina prošlog veka. 

Prvo je upoznao jezik, zatim kulturu, a usledili su odmori kod bake i deke u Beogradu i letovanja na hrvatskom primorju, ali najživlji su mu i dalje mirisi koje nosi iz detinjstva. 

- Najviše me je zbunjivalo pitanje 'Gde si?' koje bih čuo svaki put kada bismo otišli ponovo na letovanje i koje sam razumevao samo na tom površnom jezičkom nivou. Sećam se i hvatanja oktopoda golim rukama na Jadranskom moru, mirisa benzina na ulicama Beograda, mirisa paprike u vreme kuvanja ajvara - rekao je Vanjije. 

Pamti i smrt Tita

U sećanju mu je ostao i dan kada je Tito umro. 

- Vratio sam se iz škole i majka je plakala ispred televizora. Nisam razumeo tada zašto je plakala, samo sam podsvesno shvatao da se nešto važno desilo - kaže Vanjije. 

U Beograd se vratio 2000. ili 2001, ne zna tačno, da bi 2005. kada je završio studije filma u Ženevi odlučio da u srpskoj prestonici snimi kratak film o Švajcarcu koji dolazi u Srbiju da proda stan svog dede koji je nasledio. 

- Za potrebe tog filma sam obišao hotel "Jugoslavija" i tada sam se prvi put susreo sa ljudima koji su tamo radili. To je bila godina kada je hotel zatvoren. Susret sa ljudima i priče koje sam čuo od njih, da se hotel zatvara, da je nerešeno pitanje vlasništva, da će tu najverovatnije biti kazino i moja fascinacija arhitekturom, podstakli su me da se zapitam zašto ne može nešto da se uradi i zaštiti to istorijsko mesto - ispričao je Vanjije.

Kaže da je čuo mnogo priča o gostima hotela, ali da nije našao nikakve dokaze o tome u arhivama. 

- Za mene je najtužnije da je najpoznatiji gost hotela zapravo bio Arkan. Pričali su mi da su dolazili i Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Monika Viti, a nisam mogao da pronađem fotografije koje bi potvrdile te priče. Gosti nisu spavali u hotelu 'Jugoslavija', češće su noćili u hotelu 'Metropol' - rekao je reditelj.

Od mnoštva zanimljivih priča izdvaja postoje tajni podzemni prolazi koji povezuju hotel "Jugoslavija" i Palatu Srbije, ali i kako je etiopski car Hajle Selasije "pokrenuo" zidanje hotela. 

- Veljko Simić koji je bio na čelu hotela od 1975/1976. ispričao mi je da kada je Tito ispraćao Hajla Salasija na aerodromu, ovaj mu je rekao da mu u gradu nedostaju veliki hoteli, da Beograd nema prestižni hotel. Tito je zatim uzeo telefon i naredio da se počne sa gradnjom hotela na temelju koji je na Novom Beogradu postojao od 1948 - rekao je Vanjije.

2024 © - Vesti online