Ponedeljak 14.05.2018.
08:11
E. V. - Vesti

Albanci preplavili Britaniju kokainom

EPA/ALEX MURRAY

Oni su, kako se navodi, doneli još veće nasilje, uključujući oružje, noževe i mučenje na ulicama Engleske. Kako pokazuju novi podaci policijskih službi, u toku je snažan porast krijumčarenja droge, a glavni vinovnici su članovi zloglasne albanske mafije koja sarađuje sa latinoameričkim kartelima. Ova sve veća trgovina direktno je povezana sa naglim porastom nasilja i kriminala na ulicama Engleske.

- Nasilje među bandama nije samo rezervisano za velike gradove, već se proširilo i na primorje i ruralne sredine - prenose britanski mediji izvore iz policije.

Prema podacima koje je objavila Nacionalna agencija za kriminal, mladi reper, za kojeg se smatra da je bio uključen u bandu, ubijen je u Brikstonu. U jednom drugom incidentu, dečak star 13 godina upucan je u glavu tokom navodnog incidenta povezanog sa drogom.

Slična je situacija i u drugim evropskim državama, gde albanske bande počinju da izbijaju na vrh kriminalnih grupa po obimu krijumčarenja droga. Ono što se može već duže vreme čuti i u srpskim bezbednosnim službama, jeste da poslednjih godina krijumčari iz Albanije sve više koriste luke u ovoj državi za šverc kokaina iz Južne Amerike. Navodno su i pojedinci iz vrha albanske vlasti umešani u ove poslove, odnosno uzimaju deo profita za zaštitu krijumčara, zbog čega su mesecima Albaniju potresale demonstracije građana na ulicama.

Droga brža i od pice

Istraživačka grupa Global drag, sa sedištem u Londonu, objavila je listu više od 4.600 najopasnijih kriminalaca u Britaniji. Na samom vrhu liste su pored albanskih i rumunske bande, koje su preuzele vodeću ulogu najopasnijih kriminalnih grupa na ostrvu. Kako se dodaje u istraživanju, kokain je tako preplavio Veliku Britaniju, da se može naručiti i stići za 15 minuta, kako kažu "brže nego naručena pica".

Ove informacije može da potvrdi i akcija nemačke policije prošle nedelje, kada su posle višemesečne potrage kod Diseldorfa uhapsili Arbera Čekaja, osumnjičenog da je šef švercerskog kanala kojim je kokain iz Južne Amerike prebacivan ka Evropi. Hapšenje je usledilo pošto je albanska policija zaplenila u Draču 613 kilograma najčistijeg kolumbijskog kokaina u kontejnerima Čekajeve kompanije. Vrednost pomenute droge procenjena je na čak 180 miliona evra.

2023 © - Vesti online