Nedelja 13.05.2018.
20:11
R. Lukić - Vesti

Sveti Sava oblake rasterao


Kum slave bio je đakon Slavko Bosančić sa suprugom Đurđicom i majkom Nevenkom, a ova čast za iduću godinu pripala je Slaviši Slavuljici. Istovremeno, sa zakašnjenjem od četiri dana proslavljen je i Đuđevdan. Četvrtak je u Nemačkoj bio državni praznik pa su ga Srbi Donje Saksonije i severnog dela Nemačke iskoristili za masovan dolazak na tradicionalno najveće crkveno slavlje u Hanoveru.

O Svetom Savi je, kao najmlađi sveštenik, govorio prota namesnik Aleksandar Perković sveštenik iz Kasela.

- Sveti Sava nam je utemeljio crkvu, razvio školstvo i zdravstvo. On je dakle jedan od nas, ali sa većom vizijom. Turci su ga se uplašili i mrtvog, jer su Srbi na ustaničkim zastavama nosili njegov lik. Spalili su njegove mošti misleći da će tako uništiti njegovu uticajnu moć u narodu. Prevarili su se. Pepeo moštiju razasut je po celom svetu, a jedan prah pao je i ovde gde je nikao i ovaj hram u kojem danas proslavljamo njegov lik i njegovo veliko delo - rekao je između ostalog prota Perković.

Vernike je pozdravio i praznik im čestitao i sveštenik Milan Pejić, koji je i na nemačkom govorio ko je bio Sveti Sava i zašto su njegove mošti spaljene.

Molitveni obredi završeni su glasnim - "Amin", a zatim i pesmom na "Na mnogaja ljeta" koju su sveštenici i vernici otpevali "domaćinu kuće", svešteniku Milanu Pejiću.

Posle liturgije slavlje je narodnim veseljem nastavljeno u porti. Na zadovoljstvo svih prognoza meteorologa da će severni deo Nemačke zahvatiti kiša i nevreme nije se ostvarila, pa su folklorne grupe "Teodora" iz Niša i Srbija iz Hanovera mogle celo popodne da igraju u crkvenoj porti.

- Da se meteorolozi nisu prevarili u prognozi vremena sveta bi sigurno bilo više, ali je ipak najvažnije da smo naše praznike proslavili veselo i dostojno - bila je zadovoljna Brankica Mataruga, član Crkvenog odbora i glavni tehnički organizator.

Liturgija

Liturgiju je služio protoprezviter Saša Momirović, sveštenik iz Bremena, manastirski sveštenik Panteleon, protojerej-stavrofor Milan Pejić, đakon Slavko Bosančić iz Hanovera i đakon Ilija iz Bremena, te pravoslavni Nemac čtec Borherd. Slavlje je ulepšao i hor monahinja iz Himelstira, a pomogli su im i najmlađi pojci, deca srpske škole iz Hanovera.

2024 © - Vesti online