Subota 12.05.2018.
20:55
Vestionline

Lovac na naciste: Nečuveno šta su austrijske vlasti dozvolile u Blajburgu

EPA/OSKAR HOEHER/EXPA

Kako je rekao, on je pokušao da ubedi austrijsku konzervativnu vladu da taj skup zabrani, ali da u tome nije uspeo.

- U Austriji nije dopušteno isticati nacističke simbole, a dozvoljavaju ustaške simbole - rekao je Zurof za AP.

Agencija AP izvestila je danas o okupljanju više hiljada hrvatskih ultradesničara u Blajburgu, navodeći da je reč o kontroverznom događaju, posebno u vreme porasta krajnje desničarskog osećanja u Hrvatskoj, najmlađoj članici Evropske unije.

- Apsolutno je nečuveno da austrijske vlasti dozvole da se dogodi ovakav skup - rekao je Zurof u telefonskoj izjavi za AP.

Napominje se da su prvi put od velike komemoracije 90-tih godine, austrijske vlasti za današnji skup zabranile nošenje ustaških simbola.

Uprkos zabrani, međutim, dodaje agencija, neki učesnici su imali majice sa ustaškim ratnim pokličom "za dom spremni!".

Skup u Blajburugu se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a prisustvovali su mu predsednik parlamenta Goran Jandroković i jedan broj ministara, kao izaslanici predsednice i premijera, kao i predstavnici hrvatske katoličke crkve.

AP navodi da se hrvatska vlada desnog centra optužuje da zatvara oči pred rastućim ekstremizmom i relativizovanjem zločina ustaškog režima, navodi AP i dodaje da je takva politika izazvala proteste jevrejske i srpske zajednice u toj zemlji.

Došlo je i do incidenta nakon mise ubijenim ustašama, pošto su mladići koji su se uputili prema Blajburškom polju gde se održava središnja komemoracija ispred ulaza napali novinare.

2024 © - Vesti online