Subota 12.05.2018.
16:55
Vestionline

Cena nafte vrtoglavo skaču zbog sukoba velikih sila

pixabay.com

Cena fjučersa severnomorske nafte tipa "brent", koja se trenutno kreće oko 77 dolara za barel, dostići će 90 dolara za barel u drugom tromesečju 2019. godine zbog većeg smanjenja svetskih zaliha, poručuju iz te banke.

Cene "crnog zlata" bi, međutim, mogle da porastu još više, budući da sporazum između Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih glavnih proizvođača, poput Rusije, o ograničavanju proizvodnje i dalje pomaže smanjenju globalne ponude.

Pogoršanje situacije u Iranu može da pogura cene na 100 dolara, odnosno na nivo koji nije viđen još od 2014. godine, kažu analitičari.

Nafta "brent" dostigla je najviši nivo u protekle tri godine ubrzo nakon što je američki predsednik Donald Tramp ranije ove nedelje rekao da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma koji je postignut pre tri godine sa Iranom i najavio obnavljanje sankcija Teheranu.

Iran navodno proizvodi četiri odsto od ukupnih globalnih isporuka, i ima dnevnu proizvodnju od oko 3,8 miliona barela.

Analitičari očekuju da će OPEK i Rusija postepeno smanjiti količine koje drže podalje od tržišta. Međutim, ukoliko se ne povuku iz svog sadašnjeg sporazuma o ograničavanju proizvodnje, situacija na globalnom tržištu će, kako ocenjuju, postati zategnutija i cene će se povećati.

2024 © - Vesti online