Subota 12.05.2018.
15:56
Vestionline

Incident u Blajburgu, napad na novinare, otet mobilni telefon

EPA/Oskar Hoeher
Skup u Blajburgu (Foto: Arhiva)

Hrvatski portal index.hr prenosi da je prvo napadnut slovenački snimatelj kojem su dvojica mladića počela da prigovaraju što snima okupljanje, a potom se na meti napadača našao i snimatelj tog portala koji se nalazio u blizini.

Navodi se da je jedan od mladića njih posebno agresivan i vikao novinarima "Đubrad jedna!" U tom je trenutku došao jedan od organizatora skupa koji ga je odgurnuo i rekao mu da je u Austriji i da se ne svađa sa novinarima.

Taj mladić odeven u crno sa šahovnicom na grudima koju ima prvo belo polje, kao u vreme Nezavisne države Hrvatske, u prolazu je opsovao novinara portala izazivajući ga na tuču. 

Novinari su zatražili pomoć obezbeđenja, ali je nasilnik još jednom došao do novinara portala koji je sve snimao mobilnim telefonom i istragao mu ga iz ruke. Nakon što je došao jedan od organizatora iz takozvanog "Počasnog blajburškog voda", nasilnik je novinaru vratio mobilni.

Austrijske vlasti iznele su očekivanja da će oko 15.000 ljudi učestvovati na komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da bude zabranjen, jer se radi, kako je više puta naglašeno, o najvećem okupljanju profašista i desničara-ekstremista u Evropi.

Prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu održavaju se i demonstracije protiv tog skupa.
Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da se skup zabrani, što vlada nije želela, ali zato predstoji mogućnost da se u zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški siboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na ovom događaju.

2024 © - Vesti online