Subota 12.05.2018.
15:21
aljazeera.net

Koliko je stvarno moćan Iran u Siriji?

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Iranski vojnici (Foto: Arhiva)

Dugoročni cilj Irana je...

Iran je već ranije intervenisao u sirijskom sukobu i tamo rasporedio svoje snage, pod izgovorom da se bori protiv terorizma Islamske države, piše Al Džazira.

Prema informacijama koje navodi francuski dnevni list "Parizijen", te snage više nisu prisutne u Siriji. Ovaj list prenosi izjavu Pjera Razua, direktora Instituta za strateška istraživanja, koji kaže da cilj prisustva Irana u Siriji nije bio učestvovanje u borbama, nego zastrašivanje.

Umesto toga, tvrdi Razu, Iran se oslanja na "vojne savetnike", kako ih skromno naziva, a oni su, zapravo, pripadnici Čuvara islamske revolucije. Poznato je da oni deluju uporedo sa iranskom vojskom. Razu dalje objašnjava kako niko ne može znati koliko ih je, zapravo, prisutno u Siriji, jer se Iran oslanja i na prisustvo šiitskih milicija u Siriji, kao i na Hezbolah u Siriji i u Libanu.

Karim Pakzad, istraživač Instituta za međunarodne i strateške odnose, koji se bavi pitanjima Bliskog istoka, smatra da je Iran svestan činjenice da ne može zauvek da drži svoje snage na izraelskoj granici. On tvrdi da postoji dugoročni cilj, a to je da se napravi kopneni koridor kako bi se omogućilo povezivanje Irana s Libanom i Mediteranom, s ciljem izvoza gasa i nafte u Evropu.

Pakzad je kategoričan po pitanju lokacija gde se nalaze iranske snage i da li predstavljaju pretnju. On tvrdi da su te lokacije poznate svim obaveštajnim službama i da je Izrael u pravu što se brine zbog prisustva tih snaga, s obzirom da je Teheran uvek obećavao da će uništiti Izrael.

Ukoliko se napetost ne smiri, Pakzad kaže da nije isključena mogućnost da se i druge snage uključe u korist Irana, poput Hezbolaha i iračkih milicija, a to bi, kako kaže, moglo baciti region u haos.

2024 © - Vesti online