Nedelja 13.05.2018.
00:21
Radio Slobodna Evropa

Sukob Izraela i Irana: Ako Amerika vojno interveniše...

pixabay.com
Američki vojnici

Najgori scenario - američka intervencija

"Nakon što se sreo sa američkim predsednikom Donaldom Trampom prošle nedelje, francuski predsednik Emanuel Makron predvideo je dve stvari - da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ta odluka dovesti do rata. Uskoro bi mogao biti u pravu po oba osnova", piše Amanda Erikson u analizi "Vašington Posta".

Situacija između Izraela i Irana je brzo eskalirala. Rasplamasavanje sukoba između dva rivala nije čak ni jedina, ili najveća opasnost, smatra ona, jer "mogućnost trke u nuklearnom naoružanju u regionu koji je sve više razbijen i nestabilan je zastrašujuća. Čak i samo nagoveštaj nuklearne aktivnosti u Iranu može biti dovoljan da nastane katastrofa".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne krije da je spreman da interveniše direktno u Iranu da bi uništio iranska nuklearna postrojenja, ali najgori scenario bi mogao biti ne brutalni regionalni rat koji bi ugrozio hiljade života, već američka intervencija sa ogromnim globalnim posledicama, zaključuje "Vašington Post".

Britanski "Gardijan" u svojoj analizi navodi da "Izrael i Iran i dalje vrlo dobro osećaju dokle može ići druga strana, pa tako Iran zna da je njegova rastuća vojna moć uznemirila Izrael, ali takođe poseduje strateško strpljenje da izdrži izraelske udare, dok Izrael zna da iako je iranski napad neželjeni presedan, to je skoro sasvim sigurno osveta, a ne prvi plotun u otvorenom ratu, koji ne želi nijedna strana, bar za sada"

"Iskra koja bi konačno mogla zapaliti stvari leži ne u svesnom činu, već u pogrešnoj proceni", zaključuje novinar londonskog dnevnika.

2024 © - Vesti online