Subota 12.05.2018.
16:17
Danas

Dušan Vujović: Čovek kome je Vučić rekao: "Tišina tamo!"

Tanjug
Dušan Vujović

Imao je zavidnu međunarodnu karijeru kao dugogodišnji zaposlenik Svetske banke i konsultant na projektima USAID, a imovinska karta prilikom ulaska u Vladu pokazala je da ne oskudeva ni u finansijama. Putem režimskih tabloida upućivane su mu packe kako previše vremena provodi u SAD sa porodicom, a premalo na poslu u Nemanjinoj.

Ministar privrede je bio kao nestranačka ličnost do 4. avgusta 2014. kada preuzima i resor finansija od mladog Lazara Krstića. Sa ovog mesta u naredne četiri godine sprovodi fiskalnu konsolidaciju i dovodi u red javne finansije, pretvarajući deficit budžeta od dve milijarde evra u suficit prošle godine.

Uprkos oduševljenju MMF-a fantastičnim uspehom fiskalne konsolidacije, Vujović sasvim sigurno neće ostati u lepom sećanju penzionerima kojima su smanjene penzije ili zaposlenima u javnom sektoru kojima su skresane plate.

On je reforme opisao ovako: "Reforme su morale da budu bolne. To je najmanji bol koji dobar hirurg ortoped mora da nanese pacijentu kad operiše kuk. Ako to ne učini, kuk će zaribati, za godinu dana operacija će opet biti nužna, teža i bolnija i teško da će pacijent ponovo normalno hodati". Dakle obaranje standarda je bilo bolno, ali i neophodno.

Zanimljivo je da je tokom nešto manje od mesec dana u februaru 2016. bio i v.d. ministra odbrane nakon što je Bratislav Gašić morao da ode sa ovog mesta, a pre nego što je postavljen Zoran Đorđević.

Za njega je vezan i jedan događaj koji ne baca najbolje svetlo na njega. U septembru 2015. godine su upravnica pošte i službenica sa Dedinja premeštene u Mladenovac jer su, prema pisanju medija, prateći proceduru tražile od njega ličnu kartu prilikom podizanja novca.

Prošle godine prilikom pravljenja Vlade važio je za jednog od kandidata za premijera, ali na tu poziciju je postavljena Ana Brnabić. Već u septembru u javnosti je procurela spekulacija da Vujović daje ostavku. Neki su to dovodili u vezu sa zdravstvenim stanjem, neki sa sukobima u Vladi. Ipak do ovoga je ipak došlo pre pet dana kada je Brnabićki podneo neopozivu ostavku.

U martu na Kopaonik biznis forumu izjavio je da neće dati saglasnost da plate i penzije rastu brže od rasta privrede, usred najava predsednika, premijera i nekih ministara kako će biti povećanja plata pre kraja godine.

Izvori bliski ministarstvu tvrde da Vujović već duže vreme ne donosi odluke iz svog domena, već da se za sve bitne stvari pita Aleksandar Vučić. S obzirom da svi pokazatelji ukazuju da se srpskoj ekonomiji crno piše, verovatno tu treba tražiti razloge Vujovićeve ostavke.

U opoziciji tvrde da je Vujović još u decembru dao ostavku, ali da je Vučiće tražio dobar "tajming" da se to obelodani.

2022 © - Vesti online