Subota 12.05.2018.
05:30
Vestionline, Tportal

Sprema li Fejsbuk sopstvenu kriptovalutu?

Tanjug/AP
Lično zainteresovan za stvaranje sopstvene kriptovalute: Mark Zakerberg

Dosadašnji direktor Fejsbukovog mesindžera Dejvid Markus trebalo bi da preuzme vođenje tima zaduženog za razvoj blockchaina. Odgovaraće direktno Fejsbukovom tehničkom direktoru Majku Šrepferu. 

Još nije poznato čime će se grupa zaista baviti, a sam Markus je naveo da će biti istraživani najbolji načini za upotrebu blockchaina u Fejsbuku i da će početi od nule.

Saosnivač i glavni izvršni direktor najveće svetske društvene mreže Mark Zakerberg lično je zainteresovan za stvaranje sopstvene kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je i istraživanje prednosti koje one i tehnologija blockchaina donose.

Nagađa se da bi Fejsbuk tu tehnologiju mogao da upotrebi za rešavanje brojnih problema vezanih za zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod lupom javnosti i vlasti više država, naročito nakon skandala s kompanijom Cambridge Analytica. Blockchain bi tako, na primer, mogao da omogući potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima. 

S druge strane, s dve milijarde korisnika, Fejsbuk je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj sopstvene kriptovalute. U tome se već oprobao Telegram, koji je uveo sopstvenu konkurenciju bitkoinu. Blokčejn je takođe teorijski moguće koristiti za plaćanje korisnicima za stvaranje i objavljivanje sadržaja.

2021 © - Vesti online