Subota 12.05.2018.
03:30
Vestionline, b92.net

Otkrivena tajna tornja u Pizi: Kako prkosi zemljotresima?

pixabay.com
Gradnja kule je trajala skoro 200 godina 

Otpornost čuvenog tornja visokog 58 metara sada su dokučili istraživači sa Univerziteta u Bristolu i Londonu i shvatli o čemu se radi. Istraživački tim od 16 inženjera otkriva da uzimajući u obzir visinu i krutost u kombinaciji sa mekoćom temeljenog tla kula je maksimalno osigurana, a taj fenomen je poznatiji i kao dinamička interacija zemljišne strukture, pa tako toranj u Pizi drži rekord kada su u pitanju ovakve građevine. 

- Ironično isto tlo koje je dovelo do toga da se kula nakrivi sada je i drži na mestu. Gradnja kule počela je 1173. godine i trajala je skoro 200 godina zbog serije ratova koji su se dogodili - kaže profesor Milonakis sa Univerziteta u Bristolu. 

Inače, veliki je trud održan da bi se kula zadržala tu gde jeste - dvadesetih godina 20. veka njeni temelji su oštećeni u Prvom svetskom ratu, a devedesetih godina toranj je kompletno zatvoren za posetioce zbog rizika od klizišta. Prvi put toranj je posle toliko godina otvoren 2001. godine i jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u Italiji.

2021 © - Vesti online