Četvrtak 10.05.2018.
23:23
Vestionline, blic.rs

Naučnik uspavan po sopstvenoj želji, a ovo su njegove poslednje reči

Tanjug/AP
Poslednjih 10 godina nije vodio život kakav je želeo: Dejvid Gudol

Kako piše "Dejli mejl", naučnik je pojeo poslednji obrok koji se sastojao od ribe i krompira okružen porodicom, i uz Betovenovu Devetu simfoniju.

- Ovo traje užasno predugo - bile su poslednje reči koje je izgovorio vrmešni naučnik.

Mediji navode da je umro za dva minuta nakon ubrizgavanja smrtonosnih lekova.

Gudal, koji je rođen 4. aprila 1914. godine, izjavio je juče na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare da bi asistirano samoubistvo trebalo da bude dostupnije.

- Ne želim više da živim i srećan sam što imam priliku da život okončam - rekao je Gudal, navodeći da će verovatno umreti uz pomoć smrtonosne injekcije, ali da će metodu ipak prepustiti lekarima.

Tanjug/AP
Smrtonosna injekcija: Gudol izdahnuo za dva minuta

U Švajcarskoj je asistirano samoubistvo legalno i dostupno, a borci za pravo na smrt podržavaju Gudalov postupak, dok neki kritičari u Švajcarskoj kažu da bi takva vrsta skraćivanja sopstvenog života trebalo da bude dopstupna samo onima koji su neizlečivo bolesni.

Gudal nije bio bolestan, ali je bio sve slabiji i sve više u nemogućnosti da živi kako je nekad živeo. Penzionisan je tek u 102. godini, kao najstariji naučnik u radnom odnosu. Ovaj uvaženi botaničar i ekolog za CNN rekao da njegov život više nije vredan življenja, izrazivši nadu da će njegova priča dovesti do legalizacije asistiranog umiranja u drugim zemljama.

Otac četvoro dece i deda 12 unučardi, ali i dugogodišnji član grupe koja se zalaže za eutanaziju "Egzit internešenel", objasnio je da je prestao da uživa u životu pre pet ili 10 godina, delimično zbog sve slabije pokretljivosti i gubitka vida.

- Voleo bih da mogu da ponovo trčim po poljima i vidim svet oko sebe - rekao je Gudol.

2024 © - Vesti online