Četvrtak 10.05.2018.
14:04
Danas

"Zašto bi Rusija stvarala prepreku Srbiji na putu ka EU"

Tanjug
Norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjernstad

- Interesantno pitanje glasi zašto bi Rusija to činila i tako stvorila ozbiljnu prepreku za članstvo Srbije u EU. Normalizacija odnosa sa svim susedima je uslov za članstvo u EU. Da li je "normalizacija" sa Kosovom moguća ukoliko Srbija i dalje radi da spreči članstvo Kosova u UN. Čak i bez članstva u EU, normalizacija odnosa sa Kosovom je u interesu Srbije, uključujući i potencijal za trgovinu i investicije koji bi se time otvorio - dodaje Bjernstad.

Upitan kako ocenjuje Vučićevo prisustvo na vojnoj paradi u Moskvi i šta to govori o odnosu prema evropskim integracijama, Arne Sanes Bjernstad kaže da ne želi previše da "učitava" u ovaj put u Moskvu.

- Vučić želi da Srbija bude jaka evropska država sa životnim standardom na nivou EU. Zato, ne postoji nikakva realistična alternativa članstvu u EU. Dovoljno je samo pogledati podatke o trgovini ili investicijama, ili životnom standardu, ili gde se Srbi sele da bi živeli bolje. Srbija je u srcu Evrope i njena budućnost je u evropskoj integraciji - zaključuje ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu.

2024 © - Vesti online