Petak 23.07.2010.
21:16
Srna

Koštunica: Tužiti države koje su priznale Kosmet

"Neprestano smo javno ukazivali da ne treba tražiti mišljenje od Međunarodnog suda pravde, već da treba tužiti neku državu ovom sudu", rekao je Koštunica.

On je dodao da tužba, međutim, nije podneta jer se to kosilo sa propagandom da "EU nema alternativu" i jer je Brisel prijetio da bi tužba usporila evropske integracije.

On je dodao da "vlast nije iskreno branila državu Srbiju i Kosmet i da se Srbija sada suočava sa rezultatom te naopake politike da je EU preča od vlastite države".

"Pošto sam dva puta dobrovoljno silazio s vlasti i podnosio ostavku kada nisam bio u mogućnosti da provodim politiku za koju sam se zalagao, imam moralno pravo da postavim javno pitanje da li će zbog ovog državnog poniženja i ovakvog teškog poraza neko u Srbiji podneti ostavku ili neće", naveo je Koštunica, koji je bio predsednik SRJ i predsednik Vlade Srbije.

Pitajući da li će onaj koji je prvi i najodgovorniji za vođenje ove pogrešne politike podneti ostavku ili neće, Koštunica je upozorio da čuvanje vlasti po svaku cenu, nove političke obmane i zavaravanja mogu da vode Srbiju samo u još mnogo teže i veće poraze.

Koštunica je ocenio da je od najvećeg značaja da srpski narod ostane da živi na Kosovu i Metohiji.

"Ceo srpski narod je sa našim sunarodnicima na Kosmetu i mi kao narod znamo istinu koju niko i nikada ne može osporiti - da je Kosmet bio i da će uvek biti deo Srbije. Od najvećeg značaja je da srpski narod ostane da živi na našem Kosovu i Metohiji, jer svaki Srbin koji živi u našoj južnoj pokrajini time čuva i državnost Srbije", navodi se u izjavi Koštunice dostavljenoj medijima.

2024 © - Vesti online