Sreda 09.05.2018.
21:30
Vestionline, Tanjug

"Svaki put kad Srbija ima problem - Putin je tu"

Tanjug/AP
Uvek tu za Srbiju: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Dodao je da smo pouzdan i korektan partner, te da u Srbiji "to ne traje jedan dan".

Vučić je u intervjuu za javni servis rekao i da je važno da su Srbija i Rusija učvrstile prijateljstvo, saradnju u svim oblastima društvenog života, te da se razgovaralo o svim ključnim pitanjima.

- Zahvalan sam što je Vladimir Vladimirovič Putin ukazao ogromnu čast srpskoj delegaciji i Srbiji kao državi stavljajući nas kao glavne goste ovogodišnje parade povodom pobede nad fašizmom. To je pokazalo, osim toga što imamo mnogo toga zajedničkog u prošlosti, da ćemo imati mnogo toga zajedničkog u budućnosti - poručio je Vučić.

I Kosovo tema

Napomenuo je da je sa Putinom "mnogo, mnogo vremena" proveo razgovarajući o Kosovu i Metohiji.

- Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija, analizirali smo i ponašanja svih aktera na svetskoj politickoj sceni, pre svega o tom pitanju - naglasio je predsednik Srbije.

Takođe, sa Putinom je razgovarao o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, vojnotehnickoj saradnji, kao i o poseti predsednika Rusije Srbiji.

- Očekujemo ga ili u oktobru ili novembru - dodao je Vučić.

Ponovio je i da svi znaju, i ovde i u Evropi i u svetu, da je Srbija na evropskom putu, ali da kad Srbija kaže da neće da uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, onda će to tako i biti, kao što će se i dalje ponašati u skladu sa svojim opredeljenjem o vojnoj neutralnosti i odlukom da ne ulazi u NATO ili bilo koji drugi vojni savez. 

U intervjuu RTS-u Vučić je naglasio da je ta doslednost velika snaga Srbije, da "kada nešto kažete, da se toga pridržavate i to, kao što vidite, nailazi na veliko poštovanje".

Zadovoljan posetom Moskvi

On je rekao i da je nakon poseta Ankari i Moskvi veoma zadovoljan onim što je tamo učinjeno, uz opasku da sve to sada treba da pretočimo u ono što radimo i što tek treba da napravimo.

- To treba da dodatno konkretizujemo i da se to, pre svega, vidi u povećanju trgovinske razmene. Sa obe zemlje imamo značajno uvehcanje trgovinske razmene za prva tri meseca ove godine i želimo da se to nastavi, da se pojačava i osnaži jer to na kraju krajeva donosi bolji život našim građanima - naglasio je predsednik.

U tom smislu napominje da je na Srbiji da nastavi sa značajnijim izvozom poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo sirovina i polufabrikata.

- Želimo da to ne budu samo sirovine već da budu proizvodi posle više procesa prerade, da naša prerađivačka industrija dodatno napreduje jer nam je rusko tržište veoma otvoreno i naklonjeno. Mislim da će sve ovo doprineti dodatnoj potrošnji srpskih proizvoda u Ruskoj Federaciji i naši privrednici to treba da iskoriste - podvukao je predsednik.

Predsednik kaže i da se "apsolutno" može smatrati da postoji kontinuirani dijalog na vrhu dve države.

- Svaki put kad smo imali problem na Kosovu, sa divljačkim upadom Albanaca na sever i prebijanjem Marka Đurića, iako je Putin imao užasnu situaciju - tek što su završeni izbori, dogodio se požar u tržnom centru u kom su poginula deca, u roku od 24 sata se javio i mogli smo da razgovaramo o svemu. Uvek i u svakom trenutku možemo da dođemo do Putina - napominje Vučić.

Kako kaže, trudi se da predsednika Rusije ne zamara previše i da ga ne ometa u obavljanju njegovih važnih dužnosti.

- Ali, kad god je potrebno, Putin je tu za Srbiju i ja sam mu na tome veoma, veoma zahvalan - istakao je predsednik.

Nema tabu tema

Sa predsednikom Rusije uvek, napominje, razgovara iskreno, otvoreno i o svim temama.

- Za nas nema tabu tema i mislim da Putin razume mene i poziciju Srbije, kao što se ja trudim da razumem poziciju Rusije. Mi smo prijatelji i u našim odnosima postoji poverenje i pouzdanost u drugog sagovornika - naglasio je predsednik Srbije. 

Odgovarajuci na pitanje o čemu je neformalno razgovarao sa predsednikom Rusije i premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom nakon Parade pobede, predsednik je rekao da je Netanjahu govorio o novcu koji njegova zemlja ulaže u vojsku.

- Mi smo zemlja negde slične veličine i po broju stanovnika, i nije velika razlika u teritoriji. A oni od nas ulažu skoro 35 puta više novca za vojsku. Onda je Netanjahu rekao: ''Blago tebi, pa nemaš potrebu za tim.'' Ja sam rekao da uvek imate potrebu da odvratite svakoga od napada na vašu zemlju, ali da moramo prvo da ojačamo ekonomiju, da naš BDP bude veći, a onda ćemo moći nešto više novca da trošimo - preneo je Vučić.

Ukazao je da i Izrael čak ulaže u vojsku tri do tri i po puta manje od Rusije.

- A Rusi, rekao bih, mnogo manje ulažu novca nego Amerikanci, koji ulažu čak 12 puta više, i Kinezi, koji ulažu 4,5 puta više - napomenuo je predsednik.

Rusi, kaže, zahvaljujući ceni radne snage i izvanrednim naučnicima i izvanrednim inženjerima, kao i ulaganjem u streteški važne grane vojne industrije, uspevaju da postignu neku vrstu balansa, a u nekim oblastima, dodaje, i određenu prednost.

- Predsednik Putin nas je prvi put vozio u svojoj novoj limuzini, to je nova ruska mašina, prelepo je unutra. Rekao je da je koristio ''mercedes'', ali da sada nema potrebe jer je bolje od ''mercedesa'', a i ruska je proizvodnja - kaže Vučić.

2024 © - Vesti online