Sreda 09.05.2018.
21:14
Vestionline, Tanjug

Amerika uvela nove sankcije Rusiji; Moskva: Revanš zbog Sirije

pixabay.com
 

Na listi sankcionisanih se nalaze 28 pojedinaca i pravnih entiteta, navodi ruska agencija.
Američka vlada je saopštila da bi svi oni mogli da "imaju potencijal da pruže materijalni doprinos" razvoju krstarećih ili balističkih raketnih sistema u Iranu, Siriji ili Severnoj Koreji.

Među sankcionisanima su, između ostalih, ruski Centar za obuku za korišćenje raketa zemlja-vazduh, 18. Centralni naučno-istraživački institut ruskog Ministarstva odbrane u Kursku, ruski Istraživačko-proizvodni koncern (BARL), a nove sankcije uvedene su i Glavnom obaveštajnom direktoratu Generalštaba ruske vojske (bivši GRU).

Na listi je i korpus iranske islamske Revolucionarne garde, iranske vazduhoplovne i vojne kompanije, jedna kineska trgovinska korporacija, libanski Hezbolah, sirijske vazduhoplovne snage i Centar za naučne studije i istraživanja, kao i tri pravna entiteta iz Egipta, Turske i UAE.
Mnogi od gorepomenutih pravnih entiteta odavno su pod sankcijama američkog Ministarstva finansija, napominje Tass.

Uvođenjem novih sankcija Rusiji, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se revanširaju za fijasko raketnog napada na Siriju, koji je izvršen 14. aprila, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Sputnjik.

"Rusiju formalno pokušavaju da optuže da narušava američki zakon kojim se zabranjuje vojno-tehnička saradnja sa Iranom, Severnom Korejom i Sirijom, što nema nikakve veze sa našom zemljom. Zapravo, očigledno se radi o banalnoj želji da se obračunaju zbog fijaska koji je bio raketni napad na Siriju, koji su SAD izvršile 14. aprila zajedno sa Britanijom i Francuskom, protivno međunarodnom pravu", stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo precizira da su takvi zaključci doneti na osnovu činjenice da se na američkom spisku sankcija nalazi Centar Gatčinski za obuku protivavionskih snaga Vojno-kosmicke akademije "Možajski" i 183. gardijskog protivavionskog raketnog puka oružanih snaga Rusije.

"Očigledno zbog toga što su dobro obučavali vojnike sirijske protivvazdušne odbrane koji su oborili većinu raketa zapadnih agresora", dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Navodi se da se ograničenja SAD odnose na Glavnu obaveštajnu upravu Generalštaba oružanih snaga Rusije i kompaniju "Rosoboroneksport", protiv kojih je američka strana više puta uvodila sankcije.

"Sadašnje sankcije su faktički priznanje da su pripadnici sirijske protivvazdušne odbrane 14. aprila ubedljivo pokazali mogućnosti sovjetskog i ruskog oružja, pogađali su pravo u raketne ciljeve", zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

2024 © - Vesti online