Sreda 09.05.2018.
19:40
Jutarnji list, Vestionline

VIDEO: Najbolji borbeni avion nije ruski - 216 mil $ komad

EPA
I dalje najbolji borbeni avion: F-22 Raptor

Gotovo sedam godina je prošlo od poslednjeg proizvedenog F-22 Raptora, višenamenskog borbenog aviona kompanije Lokid Martin koji i danas važi kao najbolji borbeni avion na svetu.

Kako su se u međuvremenu promenile geopolitičke okolnosti (čitaj: jačanje Rusije i Kine), pre dve godine pojavile su se glasine o ponovnom pokretanju proizvodnje tog aviona. U to vreme Rand korporacija sastavila je za Pentagon poverljivu studiju koja je pokazala da bi u projekat nove proizvodnje ovog višenamenskog borbenog aviona pete generacije trebalo uložiti oko 50 milijardi dolara, prenosi Jutarnji list. 

U studiji koju je zatražio američki Kongres, a koja je do sada je bila skrivena od očiju javnosti, detaljno su navedeni procenjeni troškovi i pretpostavke potrebne da se projekat F-22 ponovno pokrene.

Prema pisanju The Drivea, ukupni troškovi nabavke tih aviona iznosili bi preko 50 milijardi dolara, a samo troškovi ponovnog pokretanja programa, koji bi uključivali obnovu proizvodnih alata, sirove materijale, redizajniranje i neke dodatne troškove, bili bi 10 milijardi dolara.

Taj iznos, zapravo utrošen na pripremne radnje, polovna je ukupnog troška za razvoj aviona poput B-21 Raider Stealth bombera kompanije Northrop Grumman. 

Proizvodnju ovih letelica su od samog početka, davne 1997. godine kada je F-22 prvi puta poleteo, pratile su kontroverze i žestoke rasprave o opravdanosti utrošenih 67 milijardi dolara u program koji je proizveo malu flotu od 187 operativnih aviona. Dodatno, zbog očuvanja tajnovitosti tehnologije korišćene u Raptoru, američki je Kongres sredinom 2000. zabranio njegov izvoz.

2024 © - Vesti online