Sreda 09.05.2018.
17:29
Vestionline, Tanjug

Dogovoren istorijski susret: Sastaju se Tramp i Kim Džong Un

Tanjug/AP
Dva puta se sastao sa liderom Severne Koreje za manje od mesec dana: Majk Pompeo i Kim Džong Un

Pompeo je rekao da je imao "dobar, poduži" razgovor sa Kimom i da dve strane treba da u narednim danima usklade uslove za održavanje uspešnog sastanka, preneo je AP.

On je to izjavio novinarima tokom pauze koju je napravio u Japanu na povratku za SAD.
Američki državni sekretar je prokomentarisao i oslobađenje trojice državljana SAD iz Severne Koreje, nazivajući ga "gestom dobre volje.

Pompeo je u Severnoj Koreji proveo 13 sati, a 90 minuta se zadržao u razgovoru sa Kimom. To je njihov drugi susret za nešto više od mesec dana.

Agencije su ranije javile da je Pompeo otišao u Severnu Koreju da bi finalizovao detalje istorijskog samita planiranog između američkog i severnokorejskog predsednika, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Pompeo, koji je najpre boravio početkom aprila u Severnoj Koreji kao šef CIA, je tek drugi američki državni sekretar koji je u poseti toj izolovanoj naciji sa kojom je tehnički još uvek u ratu.

Pre njega, u toj zemlji boravila je Medlin Olbrajt 2000. godine, kao deo neuspešnih nastojanja da se organizuje sastanak između tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona i Kimovog oca, Kim Džong Ila.

Samit treba da se održi krajem maja ili početkom juna.

2024 © - Vesti online