Sreda 09.05.2018.
16:31
republika.rs, Vestionline

Misteriozna deveta planeta pomera Sunčev sistem (VIDEO, FOTO)

youtube.com/Seeker
Sunčev sistem na udaru Planete 9

- S obzirom na to da je deveta planeta toliko velika, a njena orbita nagnuta u odnosu na ostale planete, Sunčev sistem jednostavno mora lagano da se krivi van orbite - izjavila je Elizabet Bejli, autorka istraživanja sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

Sve planete u našem Sunčevom sistemu (ne računajući hipotetičku devetu planetu) okreću se oko Sunca u istoj ravni, ali se ova ravan razlikuje za šest stepeni u odnosu na Sunce koje je nagnuto iz Zemljine perspektive.

Pretpostavlja se da je deveta planeta deset puta veća od Zemlje i da obilazi oko Sunca na udaljenosti 20 puta većoj od Neptunove i sa još ekstremnijim nagibnim uglom, koji se razlikuje za 30 stepeni u odnosu na ostale planete.

Ovi faktori mogli bi da objasne nagib Sunčevog sistema, jer ekstremna orbita devete planete uzrokuje "multimilijardu godišnje kolebanje sistema".

- Matematički rečeno, s obzirom na pretpostavljenu veličinu i udaljenost devete planete, nagib od šest stepeni se savršeno uklapa - izjavio je u saopštenju Majk Braun, profesor Planetarne astronomije na Institutu koji je učestvovao u istraživanju.

Nalazi će biti objavljeni u astrofizičkom časopisu. Planeta o kojoj je prvi put teoretisano 2014. ne može da dobije zvanično ime dok joj se ne potvrdi postojanje.

To bi moglo da potraje, jer se procenjuje da joj je potrebno oko 15 hiljada godina da obiđe oko Sunca, što znači da će astronomi morati pažljivo da posmatraju veliki deo svemira da bi je pronašli.

2024 © - Vesti online