Sreda 09.05.2018.
18:11
Z. Mirković - Vesti

Minimalac za pristojan život

Z. Mirković
Male plate: Hotelijeri u turističkim centrima teško nalaze osoblje

Berend Tuš, predsednik ogranka za turizam sindikata Vida, ističe da će profitirati polovina od 220.000 zaposlenih u hotelijerstvu i gastronomiji.

Prema njegovim rečima to znači da zaposleni sa punim radnim vremenom, imaju mogućnost da žive dostojanstveno, a ne kao do sada da preživljavaju.

- Sa ovim postignutim rastom turizam takođe preskače 1.500 evra - sa zadovoljstvom konstatuje Tuš.

To znači da će radnici u ovom sektoru dobiti godišnje najmanje 560 evra više od svog poslodavca.

U hotelijerstvu i ugostiteljstvu zaposleno je i mnogo ljudi s prostora bivše Jugoslavije, jedna od njih je Ana Pavlović iz Inzbruka .

Z. Mirković
Ana Pavlović

- Povećanje minimalca u našem sektoru je značajna stvar za nas, a posebno za hotelijerstvo u Austriji. Zbog malih plata teško je naći kvalifikovano osoblje, zbog čega su bili prinuđeni da nam povećaju minimalne prihode. Ugostiteljstvo i hotelijerstvo su sektori u kojima se radnici najviše eksploatišu - ocenjuje Ana Pavlović koja godinama radi u jednom hotelu u tom gradu.

Prema njenim rečima, neophodno je povećanje plata kako bi se privukli mladi da se odluče za ovaj posao, ali i da oni stariji u njemu ostanu.

U prethodnih nekoliko godina hotelijeri, posebno u turističkim centrima na zapadu i severu zemlje, se žale, preko Privredne komore, da nemaju radnu snagu i da ne mogu da pronađu kvalifikovano osoblje.

Zbog toga je Austrija, kako naglašava Privredna komora, prinuđena da uvozi radnu snagu.

Zbog malih primanja i nefleksibilnog radnog vremena, sa mnogim prekovremenim satima, sve se manje mladih odlučuje za posao u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

U borbi protiv nedostatka radne snage, pre svega stručne u hotelijerstvu i ugostiteljstvu u Austriji, prema njegovim rečima, postoji samo jedan recept, a to je da, ko želi da veže zaposlenog za sebe mora mu pružiti fer uslove.

Veća primanja i učenicima

I učenici u ovoj privrednoj grani mogu da se raduju većim primanjima. Oni će, u zavisnosti od godine obrazovanja na kojoj se nalaze, dobijati između 20 i 30 evra više, što je povećanje od oko 2,9 odsto.
"Učenici su ključ za uspešnu budućnost branše. Koliko su potrebni dokazuje bum turista u Austriji. Više od 43 miliona gostiju je prošle godine boravilo u našoj zemlji. Samo najbolje obučena stručna radna snaga osigurava da turisti dobiju najbolju uslugu", istakao je Tuš.

2024 © - Vesti online