Četvrtak 10.05.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Milioni za rušenje Dodika

EPA/Fehim Demir
Amerika ne žali pare: Milorad Dodik

Dodik je objasnio da je Republika Srpska već dostavila Savetu Bezbednosti UN izveštaj u kome je navedeno da je Amerika za ovu godinu planirala da izdvoji 12 miliona za nevladin sektor i još šest za "sprečavanje ruskog uticaja" na prostoru BiH.

- Tražićemo da američka ambasada jasno i transparentno obavesti javnost o tome kome se doznačuje taj novac i u koje programe - kazao je Dodik i upitao da li je ovakva "investicija" direktno uplitanje u izborni proces i mešanje u unutrašnje stvari u BiH uoči predstojećih opštih izbora u ovoj zemlji.

- To su stvari koje bi trebalo raščistiti jer ako bi Amerikanci ovde doveli ekipu sebi podanih ljudi, onda Republika Srpska ne može da računa na budućnost - objasnio je predsednik RS.

Za sagovornike "Vesti" nema dileme da se iza ove "pomoći" krije ozbiljan i jasan plan da se Amerika direktno uključi u izborni proces u BiH, sa ciljem menjanja režima u Republici Srpskoj.

- Nema dileme da je to novac namenjen rušenju aktuelne vlasti u Srpskoj. Ma koliko se činilo da je to puno novca, ta "finansijska konstrukcija" je tako napravljena da će, ukoliko ovaj plan uspe, sve biti višestruko vraćeno, nadoknađeno sa kamatom. Međutim, Amerikancima od početka nisu ključni ti "finansijski efekti", zato što se radi o strateškom cilju, a to je eliminisanje "malignog ruskog uticaja sa Balkana". Za postizanje tog cilja 12 miliona dolara je sitnica, a oni time rešavaju polovinu problema. Druga polovina je Srbija i obaranje aktuelne vlasti - ističe nekadašnji potpukovnik Kontraobaveštajne službe, Ljuban Karan.

I stručnjak iz oblasti bezbednosti, Dževad Galijašević deli njegovo mišljenje i postavlja otvoreno pitanje zbog čega Amerikanci investiraju isključivo u protivnike aktuelnog režima u Republici Srpskoj.

- Pritom, nisu Amerikanci jedini koji pokušavaju da naprave paralelan informativni prostor u Srpskoj. To se čini i kroz raznorazne fondove Džordža Soroša i mnoge druge kojima je jedini cilj da se sprovede započeta specijalna operacija rušenja Republike Srpske. To je suština svih ovih aktivnosti, Srpska im je glavna meta. Ne zanima Amerikance rušenje Dodika, već rušenje Srpske, a Dodik im je tu prva "stanica" jer su svesni da ima dovoljno iskustva i borbenosti da to spreči - ističe Galijašević.

Izveštaj Savetu bezbednosti

U izveštaju koji je Republika Srpska dostavila Savetu bezbednosti UN navodi da SAD od 2010. do 2017. nisu ulagale značajnije sume u finansiranje medija u BiH, ali su prošle godine u tu svrhu uložile više od 12 miliona dolara.
Američka ambasada je za ovu godinu planirala da izdvoji sredstva namenjena "smanjenju osetljivosti na ruski pritisak", naročito u sektorima energetike i medija, kao i podršku takozvanih nezavisnih medija i "demokratskih političkih procesa".

M. Karović

Skladište od milion dolara

Sagovornici "Vesti" tvrde da je veoma lako dovesti u vezu pokušaje Amerike da obore aktuelan režim u Srpskoj i upravo sklopljen ugovor između vlasti BiH i Kraljevine Saudijska Arabija da investira 940.000 dolara u završetak infrastrukturnih radova na skladištenju municije Oružanih snaga BiH na lokaciji Krupa u Hadžićima.

- Jadna je zemlja koja se uzda u saradnju sa Saudijskom Arabijom. To je zemlja koja je jedna od najvećih uvoznika oružja za potrebe Al Kaide i Islamske države i pritom otvoreni finansijer svetskog terorizma. Sasvim je jasno zbog čega ulažu milion dolara u Bosnu, a to svakako nije da bi se skladištilo oružje. Upravo suprotno, da bi se to nagomilano oružje na kraju iskoristilo u iste one svrhe koje finansiraju sve ove godine - ističe Galijašević.

Potpukovnik Ljuban Karan takođe se plaši mogućnosti da se sve čini kako bi u Bosni izbio novi rat, koji bi bio zapravo samo deo "vojnog rešenja balkanskog pitanja".

- Postoji više strategija rešavanja balkanskog pitanja, a veoma ozbiljno se razmatra mogućnost i takozvanog vojnog rešenja koji podrazumeva nove sukobe u regionu. Otuda je indikativno da se upravo Saudijska Arabija uključila u "rešavanje" problema sa skladištenjem municije u BiH. Jasno je da ova država ima svoje interese u Bosni, ali je nesporno i da su joj se poklopili interesi sa Amerikancima kada je reč o prostoru Balkana, a to je eliminacija pretnje ruskim uticajem. Podsetiću da već postoje planovi da se Balkansko pitanje reši jednom za svagda i to vojnim putem, a u tom slučaju nemam dileme da bi sukobi počeli upravo u Bosni, jer su u njoj granice najosetljivije - ističe potpukovnik Karan.

Projekat

Da podsetimo, Kraljevina Saudijska Arabija osigurala je 940.000 američkih dolara za završetak infrastrukturnih radova na lokaciji skladištenja municije, a u sklopu projekta "Explode+", koji se realizuje u partnerstvu s Razvojnim programom UNDP BiH.

2024 © - Vesti online