Sreda 09.05.2018.
11:11
Vestionline

Udovičić pod istragom zbog finansijskih malverzacija

Tanjug


Istraga je počela zbog prebacivanja 143 miliona dinara na račun nezakonito formiranog preduzeća "Evropske univerzitetske igre 2020", a njom su obuhvaćeni i najbliži saradnici Udovičića, jer su, kako navodi "Blic", napravili niz propusta i nepravilnosti prilikom transfera novca poreskih obveznika Srbije, a čime su doveli u zabludu članove Vlade koja je smatrala da je firma osnovana prema zakonu.

Agencija je istragu počela na osnovu dve prijave, od kojih je prva stigla od radnika Ministarstva omladine i sporta. On je, naime, prvi otkrio nepravilnosti u osnovanju predzeća, a zatim je dobio otkaz u Ministarstvu.

U prijavama se posebno pominje uloga članova komisije koji su ocenjivali program preduzeća, a nisu uočili višetruko "naduvane" troškove izrade master plana.

Od Agencije se zato trazi da ispita da li su Udovičih i njegovi saradnici svesno napravili te previde i vladu obmanuvli radi ličnih interesa.

Izvor "Blica" iz Ministarstva kaže da je Agencija zatražila dokumentaciju koja se odnosi na prebacivanje novca fantomjskoj firmi, koju je osnovao a sebe postavio za direktora Siniša Jasnić, smenjeni predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

Od svih "aktera" zatražene su pisane izjave, a izvor Blica navodi i da je posebna pažnja u istrazi posvećena količini novca koji je dat za izradu master plana, a što je čak 573.000 evra, dok su realni troškovi, prema saznanjima "Blica", oko 30.000 evra.

Beogradski dnevnik je, inače, u Agenciji dobio nezvaničnu potvrdu da je istraga pokrenuta.

2024 © - Vesti online