Utorak 08.05.2018.
19:51
Z. M. - Vesti

"Vesti" predstavljaju učesnike Evropske smotre folklora u Banjaluci

Vesti
Kulturno-sportska Zajednica Srba - Salcburg

Svojim učešćem, na Smotri kulture, Vidovdanskim sportskim susretima i Dečjem kvizu znanja doprinosili su značaju navedenih događaja. I sami su četiri puta bili organizatori navedenih manifestacija.

Najveći uspeh je taj, da je kroz sekcije Zajednice prošao veliki broj srpske dece i omladine, svako od njih naučio nešto o kulturi svoje otadžbine.

Prenoseći bogatstvo srpske kulture kroz ovu lepu zemlju, uče mlade da vole svoje, kako bi poštovali i prihvatili tuđe. Tako će biti i u Banjaluci na Evropskoj smotri folklora gde će se predstaviti koreografijom "Oganj gori na planini" - Igre iz Bosilegradskog Krajišta koreografa Nebojše Petrovića, a za muzički aranžman se pobrinuo Darko Čitić.

Ovom koreografijom KSZS osvojila je četvrto mesto na Smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji održanoj u Salfeldenu.

Vesti
 

KUD "Stevan Mokranjac" - Beč

Kulturno-umetničko društvo "Stevan Mokranjac" iz Beča u Banjaluku putuje kao pobednik Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva u Austriji, u nameri da odbrani titulu prvaka osvojenu prošle godine u Portorožu.

Društvo je osnovano 1998. godine, i važi za jedno od najuspešnijih u Austriji, ima više od 300 igrača i 500 članova. Zahvaljujući velikom angažmanu roditelja i članova Društvo danas ima pet ansambala: školu folklora, dečji ansambl do 12 godina, srednji i prvi omladinski ansambl i veterane.

KUD "Stevan Mokranjac" iz Beča i njegovi članovi nastoje ne samo da neguju i održavaju srpsku kulturu nego da istu prenesu građanima zemlje domaćina. Društvo je od osnivanja imalo veliki broj nastupa u Austriji, Srbiji, i drugim zemljama Evrope i uvek je rado viđen gost na raznim manifestacijama i festivalima.

Na Evropskim smotrama srpskog folklora "Mokranjac" je do sada osvojio jednu bronzanu, dve srebrne i osam zlatnih plaketa. Pet puta su pobeđivali na Evropskoj smotri i to tri puta zaredom.
U Banjaluci će izvesti koreografiju mr Gordane Roganović i Milorada Runje "Padna oblak nad Srbija", Igre iz okoline Kumanova.

Vesti
 

KUD "Rastko" - London

KUD "Rastko" iz Londona predstaviće se u Banjaluci koreografijom "Igre iz Šumadije i Pomoravlja -Centralna Srbija".

Folklorni ansambl "Rastko" osnovan je sada već davne 1983. godine pri crkvi Svetog Save u Londonu. Pored izvođačkog ansambla postoji i pripremni i sastav veterana. Tokom svog rada i postojanja, zabeležili su velike uspehe kako u Velikoj Britaniji, tako i mnogim zemljama zapadne Evrope, nastupajući na raznim festivala i proslavama. Gostovali su i Americi, Kanadi, Australiji, a najdraži su im nastupi u matici - Srbiji i Republici Srpskoj.

Sa ansamblom radi umetnički rukovodilac Nada Griknić koja je i predsednik drušva.

Vesti
 

SKD Sloga - Manhajm

Srpsko kulturno društvo Sloga iz Manhajma osnovano je 1992. godine, a od 2002. učesnik je evropskih smotri. Ponos Sloge je folklorni ansambl koji ima oko 120 igrača raznih uzrasta, raspoređenih u tri kategorije. Osnovni zadaci kluba su gajenje kulture i tradicije srpskog naroda.

Izvođački ansambl Sloga učestvovao je na mnogim saborima, redovan je gost na takmičenjima koje organizuje Savez srpskih udruženja Nemačke i redovan učesnik Evropskih folklorijada. Najveće uspehe folklorni ansambl ostvario je na ES u Centru Sava u Beogradu (2011), osvajanjem zlatne plakete i trećeg mesta, u Čačku (2012) osvajanjem zlatne plakete i drugog mesta. Takođe folkloraši Sloge okitili su se zlatnom plaketom i u Beču 2016. osvajanjem sedmog mesta.

Na Evropskoj smotri koja se održava ove godine u Banjaluci folkloraši Sloge predstaviće se igrama iz Republike Srpske koreografa Slavice Mihailović pod nazivom "Igre iz Semberije". Umetnički rukovodilac ansambla je Silvija Mitrović, a predsednik Sloge je Teodor Tomašević.

2020 © - Vesti online