Sreda 09.05.2018.
05:00
D. N. P. - Vesti

Nemci pustili Kalića na slobodu

youtube.com/tvvijestionline
Stigao u Rožaje: Safet Kalić

Dok su mu brat Mersudin, koji je takođe u Nemačkoj robijao zbog trgovine drogom i supruga Armina Kalić u Rožajama hapšeni zbog optužbe da su u periodu od 2005. do 2011. godine oprali 7,7 miliona evra narko-novca, Sajo je polovinom 2014. godine uspeo da se domogne Austrije, ali je uhapšen na aerodromu u Beču, a potom izručen Nemačkoj koja ga je tražila zbog trgovine drogom.

Sajovim džipom rasterali demonstrante

Među brojnom imovinom, Kalićima je oduzet i skupoceni džip hamer. Taj hamer je dat na upotrebu MUP-u i njime je crnogorska policija prilikom demonstracija u Podgorici 2015. godine rasterivala demonstrante.

Prema nezvaničnim informacijama, Kaliću je najpre nuđena nagodba, da provede sedam godina u zatvoru, koju je on odbio, potom ga je sudu u Ahenu osudio na osam godina zatvora, ali mu je nakon žalbe kazna prepolovljena. Nemci su ga pustili pre isteka četvorogodišnje kazne, zbog dobrog vladanja u zatvoru ili, kako se špekuliše u Crnoj Gori, neke nagodbe za tamošnjim vlastima.

Dok su Sajov brat Mersudin i supruga Armina bili u pritvoru, crnogorske vlasti privremeno su oduzele porodici Kalić imovinu vrednu čak 28 miliona evra, između ostalih i benzinske pumpe, hotele, stambene zgrade, restorane. Pošto je Viši sud u Bijelom Polju oslobodio Mersudina i Arminu optužbi za pranje narko-novca, a presudu potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore, Kalići su krenuli u postupak povraćaja imovine koju je država Crna Gora koristila.

Deo ogromnog bogatstva su povratili, a za delom još tragaju. Traže i da im država nadoknadi izgubljenu dobit i vreme provedeno u pritvoru i žale se da im je imovina znatno oštećena.

Inače, Kalić je javnosti postao poznat posle čuvenog snimka sa njegove svadbe 2000. godine. Na svadbi je pevala Severina, a među gostima, izmešani sa mnogim čelnicima MUP-a Crne Gore, bili su i brojni narko-bosovi Ljubiša Buha Čume, braća Šarić, Suvad Batko Musić i drugi. Na svadbi se, naočigled policijskih funkcionera, pucalo iz kalašnjikova, heklera, škorpiona.

2024 © - Vesti online