Sreda 09.05.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti

"Srećno!", pa u smrt

pixabay.com
U rudniku Lece četvrta pogibija za tri godine (Foto: Ilustracija)

Nikolić je živeo u Novom naselju kod Medveđe sa suprugom i dvoje dece, od kojih je mlađe tek napunilo tri godine. Prethodno je radio u jednom kafiću u blizini zgrade opštine, a važio je za tihog i vrednog čoveka. Zaposlio se pre oko šest meseci, a ovo je četvrta pogibija u tom rudniku za poslednje tri godine. Zbog ranijih nesreća, policija je prošle godine privela pet osoba iz rukovodstva rudnika.

Privatnici neće sindikat

Predsednik Sindikata rudara Srbije upozorava da je i u rudniku Lece, ali i u drugim privatizovanim rudnicima po Srbiji problem sindikalnog organizovanja.
- Poslodavci jednostavno zabranjuju formiranje sindikata, pa ti rudari nemaju nikome da se obrate za pomoć ili da se na drugi način bore za svoja prava - upozorava Milomir Milanović.

Prošlog septembra poginuli su nadzornik u rudniku Zoran Petkovski iz Krive Palanke i makedonski državljanin Toni Nanev.

Sredinom marta 2016. na Martina Vasilevskog se obrušila stena u oknu.

Predsednik opštine Medveđa kaže da je ovaj rudnik trenutno u statusu "radnog stečaja", te da se uskoro očekuje da će biti prodat na aukciji.

- Za Medveđu, ovaj rudnik je pitanje opstanka i života, jer zapošljava 400 radnika. Rudnik je najpre kupio koncern Farmakom MB, zatim kompanija Lajfston kapital, ali od prošle godine je u stečaju i planira se nova prodaja. Poginulog Nikolića sam poznavao iz viđenja i pretpostavljam da je zbog veće plate dao otkaz kao konobar. Nije nikakva uteha za porodicu, ali opština će učiniti sve da se nađe njegovoj supruzi i deci. Za ovakve male sredine svaka smrt je ogromna tragedija - kaže Arsić.

Ivan Janković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike kaže za "Vesti" da je ovo Ministarstvo odmah uputilo inspekciju koja će ispitati sve okolnosti pogibije rudara:

- Pre dva meseca je takođe bio obavljen nadzor u ovom rudniku. Na tom lokalitetu se vrši stalna inspekcijska kontrola.

Na pitanje da li je taj nadzor drugačiji u privatnim, u odnosu na rudnike u vlasništvu Srbije, Janković tvrdi da je država tu beskompromisna:

- Rudnik je rudnik, tu nema nikakve razlike kada je reč o inspekcijskom nadzoru. To je posao rudarske inspekcije našeg Ministarstva - izričit je pomoćnik ministra.

Bolja zaštita u RTB Bor

Posle serije nesreća koje su se dogodile u RTB Bor, situacija je, tvrdi Milanović, danas višestruko bolja.
- Preduzeto je sve kako bi se zaštita radnika podigla na mnogo veći nivo i zaista je tako. Veoma se vodi računa o zaštiti na radu i tu se sprovodi rigorozna - ističe predsednik Sindikata rudara Srbije.

Predsednik sindikata rudara Srbije Milomir Milanović ističe da rudari u podzemnim eksploatacijama rade u katastrofalnim uslovima.

- Nedavno sam obišao Resavicu i to je zaista poražavajuće s kojom opremom i zaštitom te kolege rade. Ne postoji adekvatna HDZ zaštita, čak neki rudari nose različite čizme, jer nemaju iste. I ovaj rudnik dobija subvencije od države, ali pretpostavljam da se tim novcem "krpe" neke druge budžetske rupe, a o rudarima i njihovoj zaštiti se govori samo kada se dogodi ovakva tragedija - ističe Milanović.

Najveće nalazište zlata?

Kada je kupovao rudnik Lece, vlasnik Hemofarma, Miroslav Bogićević je naveo da je reč o najvećem rudniku zlata u Evropi. On je objasnio da su hemijske analize pokazale da u toni olovnog koncentrata ima 160 grama zlata, a da postoji ležište u kome je potvrđeno 260 grama zlata po toni koncentrata. Međutim, ova firma se na kraju povukla, a na jednom od poslednjih oglasa za prodaju rudnika označeno je da je početna cena 285 miliona dinara, odnosno oko 2, 3 miliona evra.





 

2024 © - Vesti online