Utorak 08.05.2018.
15:44
b92.net, Vestionline

Veselji: Prištini je potrebno američko iskustvo

A. Čukić
Kadri Veselji: Prijateljstvo SAD i Kosova trajaće večno

U obraćanju gostima iz Ajove (SAD) u kosovskoj skuštini, Veselji je, prenosi Koha, rekao da je Kosovo njihov drugi dom, nakon što je "pre 10 godina proglašena nezavisnost". 

- Priča koju nosi 17. februar 2008. je puna bola i slave. Postoji više od 100 godina velikodušnih napora, za slobodu i nezavisnost. Ideal koji nije ostao ni iz čega. Ali ova era pripada prošlosti, ono što ostaje od pamćenja i inspiracije za nas. Država Kosovo je sada realnost - rekao je Veselji. 

Veselji je rekao i da je "Kosovo u poslednjih 10 godina načinilo ogromne korake u konsolidaciji: izgradilo je stabilne institucije, izgradjeno je stotine novih škola, ima policiju za primer, profesionalnu vojsku, otvorene su nove fabrike i postepno gradi pravnu državu jednakih građana". 

Za sve nabrojano Veselji je rekao da nije zaslužno samo lokalno stanovništvo, već je to postignuto i zahvaljujući, kako je rekao, doprinosu svih medjunarodnih prijatelja. 

- To je poseban doprinos svakog od vas koji ste nam pomogli da imamo kvalitetno obrazovanje, profesionalnu vojsku, unapređenu poljoprivrede i kulturu. Kosovu uvek treba vaše iskustvo i ljubav. Mi smo prijateljske države već 10 godina, pošto je Kosovo država, i naše prijateljstvo će trajati večno. Da pomognemo jedni drugima, da ojačavamo svake godine naše odnose. Bog blagoslovio Ameriku, Ajovu i Kosovo - istakao je predsedavajući kosovskog parlamenta Veselji. 

Američku delegaciju predvodi Zak Nun, predstavnik Odbora za medjunarodne odnose Ajove i Timoti Or, generalni direktor Nacionalne garde Ajove.

2024 © - Vesti online