Ponedeljak 07.05.2018.
20:31
aljazeera.net

Bitka za Siriju: Poslednja faza rata, Asad pred konačnom pobedom?

EPA/Youssef Badawi
Sirijski vojnici (Foto: Arhiva)

Predaja oružja sirijskom režimu

Zvanična sirijska novinska agencija Sana navodi da su 33 autobusa ušla u mesta Babila, Beit Sahm i Jalda, na jugu Damaska, u okviru realizacije četvrte faze sporazuma koji predviđa evakuaciju boraca Slobodne sirijske armije i civila koji žele da napuste grad i pređu na sever države.

Evakuacija će se nastaviti do utorka, a jedno od njihovih odredišta biće i Idlib, navode Al Džazirini izvori. U međuvremenu su frakcije sirijske opozicije na severnoj periferiji Homsa i južnoj periferiji Hame počele da predaju oružje sirijskom režimu, pridržavajući se sporazuma postignutog s ruskim snagama.

Izvor iz redova sirijskog režima navodi da je predato sedam tenkova, desetine komada srednjeg i teškog naoružanja, kao i sanduka municije.

Dodao je da frakcije spaljuju svoja uporišta pre napuštanja mesta Hula, Tajibe i u nekim selima na severu Homsa, i da očekuje da će prva grupa boraca i njihovih porodica krenuti prema severu države, čim se otvori put koji spaja provincije Homs i Hamu.

Takođe, na jugu Damaska nastavljaju se borbe između Islamske države i Asadovih snaga, uporedo sa vazdušnim napadima na četvrt Jarmuk i Al-Hadžar al-Asvad.

2024 © - Vesti online