Ponedeljak 07.05.2018.
16:34
Vestionline

Zbogom: Rusi zvanično gospodare, EU i SAD u panici

pixabay.com
 

Već sredinom aprila izvoz je povećan za čak 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, EU beleži pad proizvodnje žitarica. Njen izvoz je ove godine dostigao minimum u proteklih pet godina - ukupno 24 miliona tona. 

I Ministarstvo poljoprivrede SAD upozorava da se EU suočava sa ozbiljnom konkurencijom na izvoznim tržištima, a tu konkurenciju čine, pre svega, Rusija i zemlje crnomorske regije. Istovremeno, Brisel se suočava i sa pritiskom na evro, piše u izveštaju američkog Ministarstva. 

EU je još u sezoni 2016/2017. godina izgubila vodeću ulogu u izvozu pšenice u zemlje Severne Afrike i Bliskog istoka (Alžir, Maroko, Saudijska Arabija i Egipat), a rast proizvodnje u Rusiji nije joj dozvolio vraćanje izgubljenih pozicija. 

Rusija najviše izvozi žitarice u Egipat, Tursku, Bangladeš i Indoneziju, s tim što na indonežanskom tržištu potiskuje SAD, Kanadu i Australiju, potvrdio je generalni direktor kompanije "Prozerno" Vladimir Petričenko.

Rusi, umesto Evropljana i Amerikanaca, izvoze pšenicu u zemlje podsaharske Afrike - Nigeriju, Sudan, Tanzaniju i Južnoafričku Republiku.

2024 © - Vesti online