Subota 05.05.2018.
13:56
blic.rs, Vestionline

Nemačka u panici: Kako izbeći trgovinski rat sa SAD

Epa/Michael Ukas/Pool
Donald Tramp "lupa" zabranu Nemačkoj?

Uoči isteka roka 1. juna, do kada je američki predsednik Donald Tramp omogućio EU izuzeće od američkih carina na uvoz čelika i aluminijuma, zvanični Berlin je u više navrata apelovao na evropske partnere da pokažu izvesnu fleksibilnost i da nastave sa primenom sveobuhvatnog trgovinskog sporazuma koji je na benefit obe strane.

To, međutim, dovodi Nemačku "na ratnu nogu" sa evropskim partnerima kao što je Francuska, koja je ozlojeđena zbog visokog trgovinskog suficita Nemačke i želi oštriji stav EU prema carinama SAD.

- To povećava opasnost od ulaska u trgovinski rat - izjavio je predsednik nemačke Asocijacije za spoljnu trgovinu BGA, Holger Bingman, i upozorava da EU ne bi trebalo da preti kontramerama.

- Na taj način, Evropljani će samo prihvatiti logiku protekcionizma - ocenjuje on.

Evropska komisija je nedavno saopštila da će EU uvesti carine na uvoz američke robe vredne 2,8 milijardi evra, ako evropski izvoz metala u SAD, vredan 6,4 milijardi evra, bude podvrgnut tarifama.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je u sredu da je pronalaženje zajedničkog stava sa Francuskom i formulisanje ponude koja će biti dostavljena SAD "pođednako teško" za obe strane.

Budući da se 1. jun približava, ministri trgovine EU će morati brzo da izmire nesuglasice kako bi evropskoj komesarki za trgovinu Sesiliji Malmstrem dali mandat za pregovore sa američkom administracijom.

Nemački izvoz u SAD je prošle godine dostigao 112 milijardi evra, što je duplo više u odnosu na izvoz naredne najveće članice EU, prema zvaničnim podacima evropske službe za statitiku Evrostata.

2019 © - Vesti online