Subota 05.05.2018.
13:31
blic.rs, Vestionline

"Čovek služba": Veselji naređivao politička ubistva i progone

EPA//Valdrin Xhemaj
Tajna služba Kosova: Kadri Veselji

Nakon povlačenja jugoslovenskih snaga bezbednosti, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Jugoslavije sa područja Kosovo i Metohije, Veseljija je Hašim Tači imenovao za rukovodioca albanske tajne službe (ŠIK) na KiM.

Učestvovao je u planiranju, donošenju odluka i realizaciji najprljavijih i najkrvavijih terorističkih akcija koje su rezultirale egzodusom srpskog naroda iz pokrajine.

- Nakon dislokacije snaga bezbednosti MUP Srbije i VJ sa KiM, formiraju se ilegalni oružani pokreti koji su bili u direktnoj vezi sa stranim obaveštajnim sistemima, pre svega sa albanskom obaveštajnom službom. U periodu pripreme oružanog pokreta i organizovanja OVK, po direktnom nalogu ŠIK-a formirana je tzv. vojna policija u kojoj su delovale grupe za obaveštajne i kontraobaveštajne aktivnosti pod nazivom "Zbulim kunder zbulim", što se može smatrati početkom stvaranja obaveštajno-bezbednosnih struktura separatističkog pokreta na KiM. Pomenute strukture stavljaju se u direktnu funkciju organizacija i političkih partija koje su proizašle iz OVK nakon njene demilitarizacije - Demokratska partija Kosova Hašima Tačija i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koje su zadržale najjači uticaj na ove strukture - otkriva izvor "Blica" koji je insistirao na anonimnosti.

Blindirani "jaguar" i sivi "BMW"

Sedište ŠIK bilo je u delu zgrade bivše direkcije rudnika "Kišnica" u Prištini. 

Prolaznici su na parkingu najčešće viđali vozila koja koristi Veselji, blindirani "jaguar" crne boje i sivi BMW. 

ŠIK ima 12 kancelarija koje koristi 15 službenika. Veselji je skoro tri decenije u dnevnom kontaktu sa Hašimom Tačijem, kao i sa drugim komandantima OVK Agimom Čekuom, Ramušom Haradinajem i Samijem Ljuštakuom.

Formiranjem tzv. privremene vlade Kosova, na čelu sa samozvanim premijerom Hašimom Tačijem, pokušalo se s legalizacijom obaveštajno-bezbednosnih struktura KiM, što je bilo u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

U situaciji potpunog odsustva institucionalizovane kontrole, nelegalna tajna služba (ŠIK) je stavljena u funkciju ekstremnih struktura proizašlih iz OVK.

Glavni inicijatori formiranja takve službe su upravo vodeće ličnosti iz ovih struktura kao što su Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Azem Sulja, Redžep Selimi, Džavit Haljitaj, Eljmi Rečica, Jakup Krasnići i, naravno, Kadri Veselji.

- Gde god se radilo prljavo, gde god se vrteo novac, gde god su se činili najmračniji zločini, pojavljivao se i aktuelni predsednik kosovskog parlamenta - kaže jedan od sagovornika “Blica”.

I pored toga što međunarodne institucije nisu dozvolile zvanično formiranje obaveštajne i kontraobaveštajne službe na KiM, takve aktivnosti su se odvijale uz njihovu prećutnu saglasnost.

Veselji je imenovan za rukovodioca ŠIK, a Eljmi Rečica za njegovog zamenika.

Jedan od Veseljijevih pomoćnika bio je i Ljatif Gaši, koga su u januaru 2002. godine uhapsile međunarodne snage zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio više zločina nad civilima. Kod njega je nađena i zaplenjena izvesna količina pisanog materijala.

Surovi prema političkim protivnicima

Prioritetni zadatak ŠIK bio je otkrivanje saradničke mreže BIA, a osim toga, predmet interesovanja je i političko-bezbednosna situacija u Srbiji. ŠIK prati i međunarodne snage bezbednosti.

Prilikom hapšenja Aljuša Šalje, pripadnika ŠIK iz Prizrena, pronađena je disketa sa organizacionom strukturom, planovima i aktivnostima nemačkog kontingenta KFOR u njihovoj zoni odgovornosti.

Iz istih materijala utvrđena je veza sa albanskom obaveštajnom službom ŠIŠ i bivšim direktorom Fatosom Klosijem, a govorilo se da je zbog toga ovaj kasnije smenjen pod pritiskom međunarodnog faktora.

- Pripadnici ŠIK su zastrašivali političke neistomišljenike i oponente političke opcije koju su vodili ljudi iz strukture bivšeg OVK, pre svih Tači i Haradinaj. Povezuju ih s ubistvima istaknutih aktivista Demokratskog saveza Kosova zbog čega je pokrenuta i diskusija u Skupštini Kosova. Predstavnici DSK su direktno ŠIK optuživali za brojne likvidacije na KiM i u tom kontekstu se najčešće pominju Džavit Haljitaj i Kadri Veselji - otkrio je naš sagovornik.

 

2022 © - Vesti online