Ugroženi uvek u mislima

Lična arhiva
Zahvalni: Porodica Golubović

Što je naumila, to je i učinila, pa je tako posredstvom naše sidnejske Redakcije uputila nekoliko priloga. Prvi od ukupno 300 dolara Rajka je zajedno sa prijateljem Ljubom, kao stipendiju za maj i jun ove godine, namenila maloj Milici Đorđević iz Prizrena.

Pored toga, 200 dolara za mnogočlanu porodicu Golubović iz Popovca kod Paraćina poslali su Rada Marković, Dragica Petrović, Veljko Prodanović i Rajka Tarlać. A još 150 dolara, Marku Majstoroviću iz Omarske, unuku starine Ranka Majstorovića, povodom punoleststva, samostalno je poslala Rajka Tarlać i uputila mu najlepše želje.

Da bismo čim pre ispunuli želje naših vernih čitalaca, to su i ovi prilozi prosleđeni na kućne adrese onih kojima su namenjeni. Među prvima kojima je dar stigao bila je jedanaestočlana porodica Gorana i Vesne Golubović. Razlog zbog koga su dobročinitelji sa dalekog kontinenta poželeli upravo njima da pruže svoju prijateljsku ruku nije teško odgonetnuti. Dovoljno je reći da majka Vesna i otac Goran, oboje nezaposleni, pod tuđim krovom podižu devetoro dece. Žive od socijalne pomoći i od onoga što uspeju da zarade u nadnici, pa im često ponestane i za najosnovnije.

Kad ima posla, svi idu u nadnicu, ne bi li se izborili za opstanak. Uprkos svim mukama, deca su dobri đaci i studenti. Svi se trude. Dve ćerke su u Beogradu na studijama, četiri sina pohađaju srednju školu, dok su trojica najmlađih još osnovci. Svi su lepo vaspitani, dobri i vredni, na šta su Golubovići najponosniji. Ipak, ono što ih proteklih dana posebno muči to je kako će sina Nikolu, učenika Srednje saobraćajne škole, poslati na matursko veče, baš kao i mlađeg Nemanju koji završava osmi razred osnovne škole, a nemaju novca za svečanu odeću. Saznavši za to, naši dobri zemljaci, sigurni smo, poželeli su da im pomognu i usreće mlađane Goluboviće.

Čeka ih prijatno iznenađenje

Posredstvom Redakcije "Vesti" iz Sidneja, još jedan prilog je stigao od naše verne čitateljke Ane iz Kanbere. Ovog puta mislila je na samohranu majku Mihriju Murić iz sela Stup kod Rožaja, poslavši joj novčanu pomoć od 200 dolara uz tople pozdrave Mihriji i njenim sinovima Ernesu i Enesu. I ovaj prilog je prosleđen Mihriji, kako bi mogla da prehrani sinove i omogući im da uspešno završe i ovu školsku godinu. Naši reporteri će naravno, prilikom posete, zabeležiti sve što Mihrija bude poručila svojoj dobročiniteljki iz daleka, o čemu će plemenita Ana moći da pročita u jednom od narednih izdanja našeg lista.

- Neizmerno smo zahvalni na ovoj donaciji iz daleke Australije, mnogo su nas usrećili. Želimo im zdravlje i radost u srcu i svaku blagodat. Mnogo nam znači podrška u ovoj našoj svakodnevnoj borbi. Nikola i Nemanja se posebno zahvaljuju jer će i oni moći da idu na matursko veče. Budući da im je matura 31. maja, poslaćemo i njihove fotografije kao mali znak pažnje, jer da nije bilo ove pomoći, ne bismo mogli da im pružimo da to veče proslave sa vršnjacima - iskreno će Vesna Golubović i dodaje:

- Iskoristila bih ovu priliku i da se do neba zahvalim gospodinu Bogdanu Jeftiću iz Beograda, koji nam je protekle nedelje poslao na kućnu adresu pomoć od 5.000 dinara, koji smo iskoristili za preskupe lekove koje moraju da piju ćerka Marijana, koja ima problema sa opasnom bakterijom ehinokokom i sinu Kristijanu za zavoje i gaze. Uz to, i naš verni anđeo čuvar Ksenija Naumović iz Ciriha obradovala nas je novim paketom, pa je i trpeza bila bogatija. Koliko nam to znači, teško je rečima i opisati. Naš je život borba neprestana. I da nije bilo ovako dobrih ljudi, iskreno ne znam kako bismo pregurali sve nedaće koje su nas snašle. Kad bi bar suprug imao stalno zaposlenje, sigurno bi bilo mnogo lakše i drugačije jer od nadnice teško može da se zaradi i za najosnovnije. Zaista, ne mogu pronaći prave reči kojima bih se zahvalila divnim zemljacima, kao i "Vestima" koje su imale sluha za naše nevolje - kaže ona.

Dobročinstvo peticama uzvraća

Pored Golubovića, novčani prilog od 300 dolara takođe je stigao i Milici Đorđević (12) iz Prizrena. Istina, njen život, kao i njene majke Evice, umnogome je olakšan zahvaljujući velikom srcu redovne donatorke Rajke Tarlać i njenog prijatelja Ljuba iz Sidneja koji su protekle godine odlučili da preuzmu brigu o njenom školovanju.
- Do neba se zahvaljujemo gospođi Rajki i Ljubu za svaku Miličinu stipendiju. Neka ih dobro zdravlje i sreća prate na svakom koraku, a sigurna sam da drugačije ne može biti jer dobro se dobrim vraća. Stipendiju ćemo, kao i uvek mahom potrošiti na putovanje u Veliku Hoču i ono najpotrebnije. Milica i ovu školsku godinu privodi sa odličnim uspehom i na taj način se odužuje svojim dobročiniteljima iz daleka koji paze na nju - kaže Evica Đorđević koja sa ćerkom Milicom živi od 55 evra mesečnog prihoda i pomoći Srpske pravoslavne crkve.

Mihrija Murić sa sinovima
FOTO: D. N. PETROVIĆ




 

2024 © - Vesti online