Petak 04.05.2018.
15:30
sputniknews.com, Vestionline

Rusija: Turska i SAD podržavaju formiranje vojske Kosova

Facebook/Maria Zakharova
Zaharova osuđuje SAD i Tursku

Kako je istakla, ta podrška se ogleda u specijalnim pripremama pripadnika bezbednosnih struktura Kosova, sa ciljem da efikasnije reaguju na vanredne situacije.

- Kao i ranije, stav Rusije je da je formiranje vojske Kosova u suprotnosti sa normama međunarodnog prava i nije u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, budući da taj dokument predviđa vojno prisustvo na Kosovu isključivo na osnovu mandata Saveta bezbednosti, to mogu biti isključivo vojske zemalja-članica NATO - naglasila je Zaharova.

Ona je ukazala i da bi stvaranje vojske Kosova bilo krajnje neodgovorno kada je reč o bezbednosti regiona, kao i evropskog kontinenta u celini.

Zaharova je navela i da bi stvaranje nove vojne komponente na Balkanu bilo u suprotnosti i sa Dejtonskim sporazumom, koji poziva na održavanje regionalne stabilnosti uz podršku OEBS.

- To bi značilo da bi se na teritoriji jedne od države-garanta Dejtonskog sporazuma, odnosno Srbije, pojavila vojska koja nije pod kontrolom vlasti u Beogradu - zaključila je Zaharova.

2024 © - Vesti online